Pozivam sve aktere u BiH da rade na smirivanju tenzija i u prvi plan stave interes stabilnosti zemlje te ostvarivanja daljnjeg napretka prema članstvu u EU. Hrvatska će pomno pratiti daljnji razvoj ove situacije i štititi prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, kao i teritorijalnu cjelovitost i funkcionalnost BiH! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u razgovoru za bosanskohercegovački Dnevni avaz. S njim je razgovarala novinarka Merzina Hodžić, a intervju donosimo u cijelosti:

Ako HDZ pobijedi na izborima, a Vi preuzmete funkciju premijera Republike Hrvatske, kakav će biti Vaš odnos prema BiH i kakvu ćete politiku voditi s ciljem da pomognete BiH na njenom euroatlantskom putu, čiji ste veliki zagovornik?

U Europskom parlamentu sam zajedno s kolegama zastupnicima iz HDZ-a sudjelovao u izradi svake rezolucije o BiH, a nakon naše konferencije o europskoj budućnosti BiH povodom 20. godišnjice Daytonskog sporazuma došlo je do povijesnog podnošenja Zahtjeva BiH za članstvo u EU 15. veljače o.g., u vrijeme dok je Predsjedništvom BiH predsjedao dr. Dragan Čović. To je bio prekretnički trenutak za BiH i sada je odgovornost svih aktera u zemlji da prioritetni interes bude provedba strukturnih reformi kako bi BiH uvjerila europske partnere da je spremna u 2017. dobiti status kandidata za članstvo, uz učinkovit koordinacijski mehanizam za europske poslove. U svom djelovanju nastavit ću se odgovorno i državnički zalagati za europski put BiH koji jedini jamči koheziju i cjelovitost zemlje te kvalitetan okvir za gospodarski razvoj i bolji životni standard svih građana BiH.

Proteklih dana svi smo imali priliku čuti što o BiH i njenim građanima misli bivši hrvatski premijer Zoran Milanović. Koliko takve neprimjerene izjave štete odnosima BiH i Hrvatske? Kako biste ocijenili te i općenito odnose u regiji?

Bivši SDP-ov predsjednik vlade koristi uvredljive kvalifikacije koje nisu dostojne ozbiljne politike i nekoga tko ponovno želi biti predsjednik vlade. Takvim izjavama Milanović čini štetu odnosima Hrvatske s BiH i zemljama u susjedstvu. HDZ-ova vlada koju ću predvoditi odnosit će se prema BiH i svim njezinim građanima s poštovanjem i biti najjači saveznik u nastavku europskog puta te osiguranju ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Zemlje jugoistočne Europe danas dijele zajednički cilj pridruživanja Europskoj uniji, ali i brojne izazove, od gospodarske suradnje do pristupa izbjegličkoj krizi, zaštiti vanjskih granica EU i borbe protiv terorizma. Hrvatski strateški interes je integracija zemalja JIE u EU, ali uz jasno poštivanje europskih vrijednosti, ispunjavanje kriterija te uspostave vladavine prava.

Stalna su verbalna prepucavanja hrvatskih dužnosnika s Beogradom. Kako Vi na sve to gledate?

U kontekstu odnosa sa Srbijom i dalje inzistirati na izmjeni Zakona kojim Srbija širi svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na teritorij zemalja bivše SFRJ i pretendira biti „mali Haag nakon Haaga“. HDZ-ova Vlada već je uvrstila ovo pitanje u pregovarački proces Srbije i zaštitit će pravnu sigurnost hrvatskih državljana i branitelja, a time i državljana BiH da se ne ponove slučajevi Ganića i Divjaka.

Kako gledate na aktualna zbivanja u BiH i možete li iznijeti Vaš stav po pitanju najave referenduma u manjem bh. entitetu RS?

Referendum o obilježavanju dana Republike Srpske prijetnja je cjelovitosti i suverenosti BiH, čemu se najoštrije protivim. Vodstvo RS-a nepoštivanjem odluke Ustavnog suda BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma šalje poruku destabilizacije u okolnostima kada EU, ali i međunarodni kreditori očekuju vidljiv napredak od BiH u realizaciji Reformske agende. Pozivam sve aktere u BiH da rade na smirivanju tenzija i u prvi plan stave interes stabilnosti zemlje te ostvarivanja daljnjeg napretka prema članstvu u EU. Hrvatska će pomno pratiti daljnji razvoj ove situacije i štititi prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, kao i teritorijalnu cjelovitost i funkcionalnost BiH.