(VIDEO) Vlada RH na jučerašnjoj je sjednici donijela Odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Savjetom će osobno predsjedati predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, a zamjenica predsjednika Savjeta bit će ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac.

Pet slavonskih županija

U radu Savjeta - kako je priopćeno iz Banskih dvora - sudjelovat će svi ministri vezani za korištenje fondova EU, pet župana iz slavonskih županija (Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska), direktori razvojnih agencija iz tih pet županija, predstavnici udruga gradova i općina, Hrvatskoga sabora i Ureda Predsjednice RH, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske obrtničke komore te rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Realizacija Izbornog programa HDZ-a

Ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, podsjetio je predsjednik Plenković, važan je dio Izbornog programa HDZ-a i Programa rada Vlade te spada među njene ključne ciljeve Vlade do 2020. godine:

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vodit-cemo-drzavnicku-i-odgovornu-politiku-projekt-slavonija-znaci-jednaki-razvoj

- Svi znamo koliko je bitno za ukupni razvoj zemlje dati ruku podrške našim prijateljima u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Savjet će u duhu partnerstva središnje vlasti i lokalne zajednice na istovjetan način odrediti razvojne prioritete te spriječiti iseljavanje iz tog dijela zemlje.

Zaustaviti iseljavanje!

I ministrica Žalac - na posebno sazvanoj konferenciji za medije u Banskim dvorima - naglasila je da je „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ jedan od ključnih projekata ove Vlade. Stoga će Savjet raspravljati o korištenju fondova EU, ali i o mjerama kojima će se kroz državni proračun zaustaviti iseljavanje iz pet slavonskih županija:

- Sve strateške projekte slavonskih županija povezat ćemo s izvorima financiranja koji su nam na raspolaganju iz operativnih programa. Vlada RH prvi put u povijesti Republike Hrvatske ima ovakav Savjet koji će biti posvećen decentraliziranom upravljanju europskim sredstvima i koji će uvažavati potrebe regionalnih i lokalnih vlasti. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-1875-milijardi-kuna-projekt-slavonija-baranja-i-zapadni-srijem-ozivjet-ce

Slavonci u Plenkovićevoj Vladi

Ministar poljoprivrede (i potpredsjednik HDZ-a) Tomislav Tolušić napomenuo je da tri ministarstva koja su najvažnija za Slavoniju vode upravo Slavonci (Ministarstvo regionalnog  razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo financija):

- To dovoljno govori o interesu Vlade i samog premijera za Slavoniju koja mora iz negativne priče prijeći u pozitivnu - i to zahvaljujući radu Vlade i novcu koji nam stoji na raspolaganju iz EU i proračuna. Što se konkretno tiče poljoprivrede, očekujem da će barem polovica od 2,4 milijarde eura iz (europskog) Programa ruralnog razvoja doći u Slavoniju. To je novac za nove farme, za nove traktore i za uređenje naših sela. Dolazim s terena, znam koji su problemi i njih uistinu želimo i možemo riješiti. Slavonija može biti bolje i kvalitetnije mjesto za život!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nasa-poljoprivreda-ima-golemi-potencijal-eu-nam-na-pladnju-nudi-vise-od-300

Na kraju, Tolušić se posebno osvrnuo na mlade poljoprivrednike, najavivši da će se za njih osigurati dovoljno novca za sve projekte kako bi ostali na selu i osigurali si dostojanstven život u Slavoniji.