Rješavamo, jedan po jedan, probleme koji su se nagomilali u zadnjih 20 godina. Planiramo na duge staze. Naravno, uvijek može brže i bolje, ali i meni je bilo lako kritizirati Vladu sve dok nisam u nju ušao. Zakoni ne dolaze kako pucnete prstima. Dvogodišnji rad naše Vlade ocjenjujem vrlo dobrim - istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i HDZ-a te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić gostujući u studiju 24sata (novinar: Ivan Pandžić). 

Vladi ocjena vrlo dobar

- Vlada se trudi raditi dobre stvari - nastavio je - no svaki put kada se spomenu reforme, svi bi htjeli „nešto“, ali da se "samo njih ne dira". Bio bih najsretniji da smo prvog dana mogli srezati PDV, otpustiti koga treba, ali to tako ne ide u stvarnom životu. Evo, i za ukidanje i spajanje 54 agencija, gdje je riječ o uštedi od 80 do 100 milijuna kuna, moramo prvo promijeniti stotinjak zakona. To bi se trebalo napraviti tijekom studenog.

Komentirao je i presudu Ivi Sanaderu. 

- Ako je netko kriv, bio on u nekoj lijevoj stranci ili u HDZ-u ili ni u jednoj, treba za to odgovarati. Brate mili, ako si kriv, ideš u zatvor. Ako je netko lopov, lopov je pojedinac. 

Svake godine rasterećenje!

Što se tiče nove porezne reforme, naglasio je da mu je vrlo drago da se stopa PDV-a smanjuje na 13% upravo u njegovom resoru - na svježe meso, ribu, voće i povrće. 

- Svi veći trgovački lanci najavili su spuštanje cijena na te poljoprivredne proizvode. Iako ih Vlada ne može na to natjerati, siguran da će doći do smanjenja cijena! Ali ovo nije naša posljednja porezna reforma, vidite i sami da svake godine idemo s rasterećenjem. Ići ćemo 1. siječnja 2019. godine, a uvjeren sam da ćemo i 1. siječnja 2020. - ako bude suficita - imati novo porezno rasterećenje. I to, nadam se, opet u segmentu hrane.

IDS se sada pravi pametan i pere ruke!

Tolušić napominje da država više nema manevarskog prostora unutar zakona da financijski pomogne Uljaniku, posebno što je HDZ-ova Vlada već dala 96 milijuna eura jamstava za sanaciju. 

- I taj novac, kako se čini, nije potrošen namjenski, za što bi trebao netko odgovarati! Ostala jamstva dala je SDP-ova Vlada, u kojoj je sjedio ili ju je podupirao i IDS. A sada se prave pametni i peru ruke! Kao, nitko ništa nije znao. Najlakše je opet sve prebacivati na državu i traži da spasi stvar kako god zna. Ali, nitko u Vladi neće raditi nešto što nije zakonito. Vlada nije ta koja je dovela Uljanik i 3. maj u probleme, nego Uprava, o čijem su radi lokalni dužnosnici sve znali, iako tvrde da nisu.

Rješenje - novi strateški partner

Izdvojio je da je jedini način da Uljanik opstane pronalazak novoga investitora i strateškog partnera koji bi tvrtku htio preuzeti. 

- Pokušavamo pomoći, razgovaramo s potencijalnim investitorima. I znate što nam kažu? Da nitko nikad iz Uprave Uljanika nije odgovorio na njihove prijašnje dopise.

Rasvijetliti aferu do kraja!

Za kraj je Tolušić komentirao aferu SMS, u koju je upleten i vozač iz njegovog Ministarstva.

- O tome nisam znao ništa. Zbilja strašna, neugodna i glupa situacija. Jedino mogu ponoviti: ako je netko kriv, neka za to odgovara!

Cijeli intervju možete pogledati preko donjeg linka:

https://www.24sata.hr/news/hoce-li-se-ipak-smanjiti-pdv-i-na-mlijecne-i-...