Gostujući sinoć u Dnevniku HTV-a, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo tematskom sjednicom Vlade koja je u Hvaru bila posvećena hrvatskim otocima i turizmu:

- Poslali smo sjajne poruke. Novi Zakon o otocima, donesen nakon 20 godina, omogućit će svim otočanima kvalitetniji život - uz koncept pametnih otoka i dodatna sredstva EU-a. Vlada je danas prihvatila svaki razvojno-socijalni projekt koji se mogao, a na redu su sada da ih realiziraju ministarstva energetike i zaštite okoliša, državne imovine, zdravstva, prometa...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novi-zakon-o-otocima-pomoci-ce-boljim-uvjetima-zivota-otocana-te-potaknuti

https://vlada.gov.hr/vijesti/predstavljeni-projekti-za-razvoj-otoka-zajedno-s-potpisanim-ugovorima-vrijedni-su-vise-od-5-6-milijardi-kuna/24619

https://vlada.gov.hr/vijesti/popis-ugovora-i-sporazuma-potpisanih-nakon-sjednice-vlade-u-hvaru-te-urucenih-odluka-ugovora-i-rjesenja/24618

Najbolja turistička godina u povijesti

Osvrnuo se i na turističku godinu od koje se očekuje prihod od najmanje 12 milijardi eura:

- Ova je godina najbolja u povijesti Republike Hrvatske, povećali su se kapaciteti, kvaliteta i investicije. Možemo biti ponosni na hrvatski turizam!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/najbolja-godina-ikad-195-milijuna-turista-106-milijuna-nocenja-i-vise-od-12

Kad dođe vrijeme, predsjednica će se očitovati

Na pitanje zna li odluku predsjednice Republike hoće li biti kandidatkinja HDZ-a za novi mandat, Plenković je kratko odgovorio: "Da. Sve je jasno". Ali, nije želio otkriti koja je njezina odluka. Na ponovljeno pitanje što je odlučila, rekao je pak:

- To je na njoj da kaže. Kad dođe vrijeme, ona će se očitovati.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hdz-je-spreman-poduprijeti-kandidaturu-kolinde-grabar-kitarovic/7978232/

Tko je fabricirao poruke protiv mene?

Što se tiče termina sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, napomenuo je da ga još nije usuglasio s predsjednicom:

- O tome ćemo razgovarati početkom idućeg tjedna, nakon što se vratim iz Dalmacije. Znate da početkom studenog putujem u Kinu, pa bi se sjednica, ako bude vremena, mogla održati ili sljedećeg tjedna ili za petnaestak dana. Spremni smo raspravljati o svim temama, pa naravno i o aferi SMS. Sasvim je očito da je netko fabricirao poruke protiv mene i gospođe Martine Dalić, što trebaju rasvijetliti pravosudne institucije i policija - bez miješanja politike.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/tko-god-da-mi-fabriciranim-dokumentima-radi-o-glavi-nece-uspjeti

Efikasna zaštita hrvatske & EU granice

Na pitanje o migrantima i njihovom pokušaju probijanja policijske blokade na graničnom prijelazu Maljevac, ponovio je da će Hrvatska nastaviti efikasno štititi svoju granicu, koja je i granica Europske unije:

- Jačamo naše kapacitete kontrole granica i sprečavanja ilegalnih migracija: imamo više od 6.300 graničnih policajaca, pripremajući se za Shengen digli smo našu sposobnost u tehničkom smislu na puno višu razinu, surađujemo s policijama susjednih država. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u stalnom je kontaktu i s kolegom u BiH i s nadležnim povjerenikom Europske komisije.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/za-die-welt-hrvatska-policija-ne-dopusta-ilegalne-migracije-odgovorno-cuvamo-jednu-od

Svi indikatori o radu Agrokora - pozitivni!

Upitan za odluku Visokoga trgovačkog suda koji je potvrdio nagodbu vjerovnika Agrokora, Plenković je kazao da proces sada ide u novu fazu, u provedbu nagodbe:

- Slijedi dovršetak transformacije starog Agrokora u novi Agrokor, s novom strukturom vlasništva i restrukturiranjem kompanije u cilju zadržavanja radnih mjesta i dobrih poslovnih rezultata. Prije dva dana ministar gospodarstva Darko Horvat predstavio je na Vladi izvješće o radu Agrokora u proteklih nekoliko mjeseci i svi su indikatori prilično - pozitivni!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/agrokor-je-zavrsena-i-uspjesna-prica-sprijecili-smo-slom-hrvatskog-gospodarstva

Uljanik: rasvijetliti nenamjensko trošenje!

Moramo brinuti o kredibilnosti instituta državnih jamstava. Onaj tko ih je nenamjenski trošio morat će to dobro objasniti. To se mora rasvijetliti - kazao je komentirajući izvješće predstavljeno na Vladi, a prema kojem je 850 milijuna kuna Uprava Uljanika potrošila nenamjenski.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/uprava-uljanika-nenamjenski-potrosila-cak-855-milijuna-kuna-o-tome-se-dosad-suskalo-a-sada-je-prvi-put-crno-na-bijelo-napisano-u-sluzbenom-dokumentu/7978145/

Dodao je da Vlada želi održivost brodogradnje, da stoji uz radnike, ali da su joj ograničene mogućnosti bez kvalitetnog programa restrukturiranja koji mora odobriti Bruxelles.

Briga o Hrvatima iz BiH - naša ustavna obveza

Na pitanje o pismu 11-ero hrvatskih eurozastupnika kojim upozoravaju na pogubnost bošnjačkog preglasavanja Hrvata, naglasio je da ta inicijativa potpuno kompatibilna sa svim njegovim porukama:

- Izigran je Daytonsko-pariški sporazum te dezavuiran koncept konstitutivnosti i ravnopravnosti budući da je Hrvatima, i to već treći put, drugi narod izabrao predstavnika u Predsjedništvu BiH. Zagovaratelji smo europskog puta BiH i.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/o-pismu-11-eurozastupnika-moramo-senzibilizirati-eu-celnike-o-nuznosti

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-porucio-zvizdicu-imam-sva-legitimna-prava-upozoravati-na

Na kraju, predsjednik HDZ-a i Vlade RH izrazio je zadovoljstvo što je ima priliku dati intervju upravo u Hvarskom kazalištu, u zgradi Arsenala starijoj od 400 godina.