(VIDEO) Slučaj „Daruvarac“, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, neodgovorna oporba, afera SMS, okrupnjavanje Bandićeva zastupničkog kluba, „teorije“ o rekonstrukciji Vlade… na niz pitanja novinara odgovarao je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković nakon konferencije „Fight & Win - Kako se oduprijeti raku?“, koju je u Zagrebu organizirala naša eurozastupnica Dubravka Šuica.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O RASVJETLJAVANJU AFERE SMS

Na Vijeću za nacionalnu sigurnost raspravljen je niz uobičajenih tema, od plana rada sigurnosno-obavještajnih službi, preko odnosa sa susjedima i migracija do informacijske sigurnosti, u čijem kontekstu je spomenuta i afera SMS. Istaknuto je, prvo, da se ona mora raščistiti do kraja te, drugo, da moraju odgovarati svi iz policijskog ili bilo kojega drugog sustava progona koji su uključeni u odavanje informacija.

Nisu se spominjala konkretna imena, nego se razgovaralo o modelima kako da se ovakva situacija riješi. Traje li istraga predugo? Bilo koji slučaj koji je ovako kompleksan i osjetljiv traži svoje vrijeme. To vrijeme uzimaju policija i odvjetništvo, a ne politika.

O SLUČAJU „DARUVARAC“

To je strašan slučaj nasilja, na internetu su dokazi što se točno dogodilo. Javnost je opravdano ogorčena, a jednako sam ogorčen kao i svi jer je ovo eklatantan primjer da je obrana koristila sve moguće procesne, taktičke poteze kako bi odugovlačila s postupkom.

Kao država ili Vlada to možemo riješiti tako da razmotrimo kako ubuduće onemogućiti da se korištenjem procesnih instituta ugrožava brzo odvijanje postupka. O mogućim zakonskim izmjenama već sam razgovarao s ministrom pravosuđa. Ovo je nedopustivo, mislim da nema nikog tko bi na bilo koji način mogao opravdati ovakvu zloupotrebu procesnih instituta!

O JAČANJU BANDIĆEVA KLUBA

Nemam nikakvih informacija o tome hoće li ili neće klub Milana Bandića do kraja godine imati još zastupnika. S gnušanjem odbacujem pokušaje da se odgovornost prebaci na HDZ. Klubu HDZ-a u ovom sazivu Sabora nitko nije pristupio - samo su iz njega otišli oni za koje smatram kako bi bilo bolje da u njemu nisu nikada niti bili.

Komentiranje „u džuture“ i stavljanje nekakvih tereta na HDZ je nedopustivo. Inzistiram na enormnoj razlici u ozbiljnosti Vlade i HDZ-a u odnosu na oporbu čije performanse imate priliku svakodnevno gledati u Saboru, ali i izvan njega. HDZ ni s kim nije razgovarao.

O RASPADU SDP-a

To što neki odlaze iz SDP-a jer se raspada, pa u njemu ne vide smisao daljnjeg djelovanja, to morate pitati SDP. A to što ti zastupnici žele poduprijeti rad Vlade, to je njihov odabir. Nikog nećemo u tome sprječavati. Pitate me pritom bi li HNS mogao ispasti iz Vlade? Super mi je to. Hoćete li vi biti premijeri pa govoriti kad će biti rekonstrukcija Vlade? Hvala vam lijepo.