Budući da je Hrvatska u velikosrpskoj agresiji pretrpjela ogromne zločine, politička i moralna obveza naše države je da podrži svaku osudu srebreničkog genocida kao upozorenje da se takav zločin u Europi i svijetu više nikad ne smije ponoviti! - stoji, među inim, u priopćenju naše stranke u povodu 20. obljetnice zločina genocida u Srebrenici.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

U povodu 20. obljetnice zločina genocida u Srebrenici što ga je počinila vojska bosanskih Srba, uz prešutnu potporu tadašnjeg srbijanskog vodstva, Hrvatska demokratska zajednica snažno podržava osudu genocida sadržanu u rezoluciji Europskog parlamenta i drugih međunarodnih institucija. 

Budući da je Hrvatska u velikosrpskoj agresiji pretrpjela ogromne zločine, politička i moralna obveza naše države je da podrži svaku osudu srebreničkog genocida kao upozorenje da se takav zločin u Europi i svijetu više nikad ne smije ponoviti. Zato izražavamo žaljenje i ocjenjujemo velikim propustom što ni Hrvatski Sabor ni Vlada nisu ovoj tragičnoj obljetnici dali veću pozornost i na taj se način priključili gotovo općesvjetskoj osudi tog zločina genocida. 

To je osobito važno jer je upravo Hrvatska svojom vojno-redarstvenom akcijom „Oluja“ i potpunim porazom vojske tzv. Krajine spriječila sličan genocidni zločin koji je prijetio opkoljenom Bihaću. To je važno napomenuti upravo uoči obilježavanja 20. obljetnice Oluje i njenih uzastopnih upornih osporavanja iz Srbije. U Oluji je iskazan ne samo njezin oslobodilački značaj za Hrvatsku, nego i humanitarni karakter, jer je s jedne strane spriječen mogući genocid u Bihaću, a s druge strane omogućen nesmetani i od vlasti tzv. Krajine organizirani egzodus hrvatskih Srba s tog okupiranog područja.