Pod predsjedanjem potpredsjednika Europske pučke stranke Paula Rangela u Splitu se održava 16. Ljetna škola Europske mreže ideja (EIN) pod nazivom „Mediteran - geopolitika i europske integracije. Izazovi i šanse.“ . Na radionici sudjeluje više od 200 sudionika s područja politike, gospodarstva, poduzetništva, akademske zajednice, političkih konzultantskih kuća, novinara i predstavnika civilnog društva koji raspravljaju o aktualnim izazovima u Europskoj uniji i svijetu, pa i nedavnom referendumu u korist Brexita. Domaćini konferencije su hrvatska delegacija Europske pučke stranke - Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i Marijana Petir.

Na konferenciji okupljenima su se, među ostalima, obratili zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, eurozastupnik Andrej Plenković, voditeljica naše delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, predsjednika Kluba zastupnika u EP-u Manfred Weber, predsjednik EIN-a i potpredsjednik EPP-a Paulo Rangel…

Ključne poruke skupa su:

Brkić: Naša zadaća je pružiti bolji život građanima!

EU je suočena sa starenjem stanovništva i padom nataliteta, a to se događa i u Hrvatskoj. U takvoj situaciji trebaju se usuglasiti politike - kako bismo različitim nacionalnim politikama u EU potaknuli demografsku obnovu. Treba nam učinkovitija migracijska politika - koja će poticati legalnu migraciju stanovništva, temeljenu na analizi tržišta rada. Naša zadaća je pružiti bolji život građanima - koji se neće brinuti o tome što će biti sutra te hoće li mladi naći posao nakon završenog obrazovanja. Prestanimo se baviti uljepšavanjem prošlosti, iz prošlosti učimo, okrenimo se sadašnjosti i budućnosti.

Konkurentnost i inovacije

Gospodarski oporavak mora se temeljiti na potencijalima. Okrenimo se restrukturiranju gospodarstva - kako bismo podigli konkurentnost i prednjačili u inovacijama. Države su svjesne problema i što bi trebale poduzeti, ali provedba i dalje zaostaje te ne ide tempom koji smo zacrtali. A države moraju biti u stanju bolje iskoristiti mogućnosti - otvorene kroz europske politike i instrumente koji su im na raspolaganju. Energetska neovisnost u kojoj Hrvatska ima važnu ulogu, zajedničko digitalno tržište, jačanje kohezijske politike vrlo su važne za zajedničku suradnju i napredak. Nalazimo se u turbulentnim vremenima - EU više nego ikad treba pokazati zajedništvo i pokazati odgovornost. Jedino tako možemo izaći iz krize mnogo jači i snažniji - kako bismo proveli sve one programe koje smo zacrtali.

Plenković: Rad za boljitak Hrvatske!

Želim da HDZ povrati političku vjerodostojnost i povjerenje hrvatskih birača. HDZ dijeli vrijednosti EPP-a i očekujem da ćemo zajedno pronaći odgovore na političke i gospodarske izazove pred Hrvatskom i Europom. Moja misija je rad za boljitak Hrvatske i revitalizacija HDZ-a kao političkog mainstreama.

Šuica: Iako smo najmlađa članica, možemo puno doprinijeti EU!

Posebno mi je zadovoljstvo otvoriti EPP konferenciju posvećenu izazovima u Sredozemlju i Europskoj uniji upravo ovdje u Splitu, te zahvaliti EPP-u što su izabrali Hrvatsku. A posebice jer sutra obilježavamo tri godine članstva u EU. Iako smo najmlađa članica, Europskoj uniji možemo puno doprinijeti, kao što i EU može Hrvatskoj. Hrvatska se trenutno nalazi u nezavidnoj političkoj situaciji. Pred nama su izbori, ali puni optimizma pristupamo tim izborima - jer vjerujem da će na čelu s kolegom Plenkovićem HDZ zajedno s partnerima ostvariti pobjedu, te otvoriti novo poglavlje za europsku Hrvatsku. Naša politika je kompatibilna politici europskih pučana. Potrebno je EU približiti građanima i onemogućiti svaki populizam i nacionalizam na europskoj sceni. Samo mainstream politika može osigurati stabilnost i budućnost Hrvatske, ali i Europske unije.

Weber: Doprinos Hrvatske u potrazi za rješenjima i odgovorima na izazove je vrlo bitan!

Nakon Dubrovnika 2013. sada sam u Splitu, gradu domaćinu Ljetne škole mreže europskih ideja. Zahvalan sam hrvatskoj delegaciji koja je ugostila naš važan „think tank“ na kojem tražimo odgovore na aktualne izazove i mogućnosti na Mediteranu, kojeg upravo Hrvatska povezuje sa srednjom Europom kao i raspravljati o najvažnijim pitanjima geopolitike i europskih integracija. U vremenima kada se nije za igrati s europskom idejom, doprinos Hrvatske u potrazi za rješenjima i odgovorima na nove i stare izazove je vrlo bitan, pa se stoga i ova konferencija održava u pravom trenutku nakon stresnih i burnih dana i tjedana koji su iza nas.

Rangel: U teškim vremenima u kojima živimo potrebni su nam politički odgovori!

Split je pravo mjesto za osmišljavanje budućnosti Europske unije, geopolitike i europskih integracija. Naša najmlađa članica Hrvatska je s cijelom svojom energijom savršeno mjesto za domaćina Ljetne škole mreže europskih ideja. U teškim vremenima u kojima živimo potrebni su nam politički odgovori koje prethodno treba intelektualno i akademsko osmisliti. To je ujedno i glavni doprinos EIN-a Klubu zastupnika EPP-a i vrlo sam ponosan i sretan što mogu predvoditi ovako jednu veliku i važnu konferenciju.