U splitskom hotelu Atrium - u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika, Zaklade Hanns Seidel i Wilfried Martens Centra za europske studije iz Bruxellesa - održana je konferencija o mogućnostima stvaranja radnih mjesta u lokalnoj zajednici. Konferenciju je otvorio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. Prisutne je - uime predsjednika Tomislava Karamarka - pozdravio predsjednik splitsko-dalmatinskog HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Ante Sanader.

Domaći i strani stručnjaci, gradonačelnici…

Na konferenciji - punim nazivom: „Uloga jedinica lokalne samouprave u promicanju ekonomskog rasta: mogućnosti za stvaranje radnih mjesta u lokalnoj zajednici“ - izlagali su ugledni stručnjaci iz područja gospodarstva, politike i akademske zajednice. Eminentni stručnjaci i gradonačelnici iz Hrvatske, Njemačke i Mađarske izlagali su o ulozi lokalne zajednice u promicanju ekonomskog rasta i odnos prema ostalim dionicima u stvaranju visoke razine kvalitetnog života. Uloga jedinica lokalne samouprave (JLS) u demokratskom društvu je višeslojna. Upravo one imaju ključnu ulogu u stvaranju kvalitetnih uvjeta za poduzetnike. Gospodarske zone, infrastruktura, usluge, skrb o socijalnoj koheziji i kvaliteti života… 

Poduzetništvo - motor razvoja

U ime organizatora, u uvodnom su se dijelu prisutnima obratili Ivo Ivančić (ZHDZ), Ivana Đimoti (Zaklada Hanns Seidel) i Bernada Cunj (Martens centar). 

Na prvom panelu („Dobro upravljanje i partnerstvo svih dionika u lokalnoj zajednici“) izlagali su predsjednik HDZ-ova Odbora za financije (i docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu) dr. sc. Tomislav Ćorić, gradonačelnik njemačkog grada Pfaffenhofena Theo Abenstein i gradonačelnik Solina Blaženko Boban. 

Dr. sc. Ćorić je istaknuo nužnost provođenja strukturnih reformi i bolje funkcioniranje javne uprave. Poručio je da je potrebno više ovlasti i odgovornosti jedinica lokalne samouprave. Te fiskalna decentralizacija sustava! Gradonačelnik Abenstein govorio je o iskustvima rada u lokalnoj zajednici i načinu na koji bi grad trebao biti orijentiran prema poduzetnicima. Njegov hrvatski kolega Blaženko Boban iznio je svoja iskustva kontakata s poduzetnicima. Naglasio je da se poduzetnici susreću s mnogim izazovima kad žele investirati - napose neučinkovitim pravosuđem.

Gospodarski rast - nova radna mjesta

Na drugom panelu („Uloga jedinica lokalne samouprave u promicanju ekonomskog rasta -   izazovi i mogućnosti za stvaranje radnih mjesta i rast“) izlagali su predsjednik HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvoje Marušić, gradonačelnik mađarskog grada Gödöllő György Gémesi, vlasnik tvrtke „Dalmaconsult“ Denis Rubić i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

Moderator je bio Bruno Lopandić, a nakon svakog panela slijedila je rasprava.