(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković dao je - nakon sjednice Središnjeg odbora HDZ-a u Zagrebu - izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O IZRADI STATUTA HDZ-a

Na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a razgovarali smo o aktualnoj političkoj situaciji te predstavili ključne organizacijske i sadržajne aspekte Općeg (izvještajnog) sabora HDZ-a. Još jednom, jednoglasno, prihvaćen je nacrt prijedloga novog Statuta HDZ-a. U ovih smo četiri, pet mjeseci - zahvaljujem Radnoj skupini i kolegi Karlu Ressleru koji ju je vodio - imali široki, uključivi pristup izradi teksta, koji je moderan i upravo onakav kakav treba biti da osuvremeni rad naše stranke. Nakon 18 godina imamo novi tekst koji će omogućiti HDZ-u da što više uključuje sve svoje članice i članove - s većim i neposrednijim demokratskim legitimitetom.

O IZVJEŠTAJNOM SABORU

Opći sabor HDZ-a je prigoda da raspravimo aktualni trenutak i Hrvatske i stranke. Imamo iza sebe dvije godine izbornih pobjeda i uspjeha. Preuzeli smo odgovornost za Hrvatsku na svim razinama vlasti. Budući da je riječ o Izvještajnom saboru, bit će to prigoda za rezime, ali i za pogled naprijed - nastavak reformi i daljnjih aktivnost na dobrobit hrvatskih ljudi. Ako je netko otvoren za dijalog, onda sam to ja. Možete pitati sve kolege koliko je bilo sastanaka i koliko raspravljsmo - od saborskog Kluba zastupnika, Predsjedništva, Nacionalnog vijeća, Vlade…

O SDP-ovoj PRIJAVI POVJERENSTVU ZA SUKOB INTERESA

To je njihovo pravo, mislim da je to dio političke utakmice koju gledamo u zadnje vrijeme. Kad već to pitate, g. Petrova ne kanim prijavljivati, nemam vremena baviti se takvim stvarima.

O SNIMANJU PREDIZBORNOG SPOTA

HDZ je angažirao agenciju, kao što je to uobičajeno, za zakup medijskog prostora i organizaciju snimanja spotova. Na koji način i kako je ta agencija regulirala najam prostora i ostale odnose s nekim drugim subjektima, to nije bio predmet mog interesa, niti sam s tim bio u tijeku. Sve to trebate pitati agenciju Unex, kojoj smo uredno platili sve što su za nas učinili u toj kampanji.

O PODMETANJIMA BOŽE PETROVA

G. Božo Petrov jako „kreativno“ govori. Ekonomski i financijski stručnjaci, koje smo angažirali da nam detaljno prikažu posljedice moguće velike krize, sami su tražili da se uključe i pravnici. Stoga je i konzultirano više pravnika, u tom trenutku još nije bilo riječi o izradi zakona. Mislim da je g. Šavorić došao u dobroj volji da svojim znanjem pomogne u procesu. Osobno ga nisam zvao, znao sam da je pozvan iz Vlade nakon konzultacija, kao i neki drugi ljudi. I to je sve. Kada smo razmišljali tko bi nam mogao doći, spomenulo se njegovo ime, a ja nisam imao ništa protiv.