(VIDEO) Predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks gostovao je u HTV-ovoj emisiji „Iza zavjese“ (urednik i voditelj: Tihomir Dujmović). Razgovor možete pogledati u cijelosti, a izdvojili smo dio Šeksovih poruka:

O NOVIM NACIONALNIM IZAZOVIMA

Hrvatska politika, pod vodstvom dr. Franje Tuđmana i s odlučujućom ulogom HDZ-a kao državotvornog pokreta, ostvarila je ključne i temeljne ciljeve našeg naroda - i to se ne može relativizirati. Hrvatska je izišla iz jugoslavenske tamnice, iz totalitarnog komunističkog režima, pobijedila u Domovinskom ratu, postala članica NATO-a i Europske unije. Ostvarene su stoljetne težnje hrvatskog naroda. No Hrvatska se nalazi pred novim izazovom - punim oživotvorenjem socijalne države i zaustavljanjem egzodusa hrvatske mladeži.

O MANOLIĆEVIM PODVALAMA

Teza da su dr. Tuđman i hrvatska država projekt Udbe jedna je od onih laži stoljeća. Nikada se dosad nije bila pojavila tako morbidna teza. To je opačina! Tuđman ne samo da nije projekt Udbe, već su ga oni progonili, utamničili i osudili. Sve do 1990. imao je zabranu javnog nastupanja.

Ovdje se radi o osvetničkom sindromu jer Manolić Tuđmanu ne može zaboraviti to što ga je udaljio od vlasti. Manolić je, naime, bio mozak operacije koja je išla za smanjivanjem Tuđmanovih ovlasti. Tuđman mu je rekao da Amerikanci i zapadni svijet traže dekomunizaciju, ali Manolić se, očito, nije mogao „otarasiti“ komunističkog režima. Tuđman mu je čak ponudio mjesto u Ustavnom sudu ili u Županijskom domu, no Manolić se s gubitkom moći nije želio pomiriti. Godine 1994. isključen je iz HDZ-a.

O SUOČAVANJU S PROŠLOSTI

Predsjednik Tuđman se držao načela da je pomirba dotad zavađenog, suprotstavljenog hrvatstva jedan od temelja stvaranja hrvatske države. Smatrao je da je lustracija uvelike provedena time što su mu se pridružili mnogi iz starog režima, represivnog aparata, političke policije, Udbe, sudstva… i aktivno sudjelovali u stvaranju i obrani hrvatske države  - ratujući upravo protiv toga starog režima. I one su u velikoj mjeri odgovorno djelovali na dobrobit hrvatske države i za našu pobjedu.

Sada se, nakon svega, možemo odgovorno suočavati s prošlosti prema njemačkom uzoru - prvo treba otvoriti arhive iz jugoslavenskog režima od 1945. do 1990. godine. U tom smislu, dobra je odluka predsjednika Plenkovića da osnuje - kao što je bilo u Njemačkoj - povjerenstvo o totalitarnim režimima u čijem će radu sudjelovati i najugledniji eksperti.

U Njemačkoj su imali sankcije. Jedno je pitanje kaznene odgovornosti za one koji su naređivali politička ubojstva, za one koji su počinili tzv. klasične zločine. Drugo, treba utvrditi gdje su sve pripadnici Udbe i KOS-a kršili temeljna ljudska prava. To znači da bi pregledom arhiva spomenuto povjerenstvo ispitalo svaki slučaj i utvrdilo radi li se o autentičnim dosjeima - jer su jugoslavenske službe znale falsificirati događaje. To povjerenstvo treba sve detaljno ispitati i javno objaviti ako je tko kršio ljudska prava.

O BRANIMIRU GLAVAŠU

Glavaš je nesporno jedan od heroja Domovinskog rata. On je organizator obrane, ne samo u Osijeku, nego u cijeloj istočnoj Slavoniji. On ima goleme zasluge za obranu Hrvatske. Je li kriv u nekom drugom smislu - ne mogu kategorično tvrditi, ali mislim da nije. Vjerujem u njegovu nevinost i mislim da će se to u konačnici i dokazati.

O „PRESLAGIVANJU“ & RUŠENJU VLASTITE VLADE

S Tomislavom Karamarkom sam došao u kritički rakurs i kada je 2015. prokockao izbornu pobjedu. Zbog forsiranja tema iz prošlosti na kraju je morao u suradnju s Mostom. Zamjeram mu i što je obmanuo Predsjedništvo HDZ-a i Klub zastupnika da će uspjeti u preslagivanju parlamentarne većine. Nagovorio ih je da sruše vlastitu vladu - što je naposljetku dovelo samo do novih izbora. Plenković je prepoznao kako bi uslijed te riskantne igre HDZ mogao potonuti te je prvi javno izjavio da HDZ ne smije biti talac jednog čovjeka. Time je zadobio povjerenje stranke.

O PREDSJEDNIKU PLENKOVIĆU

Andrej Plenković uspio je posložiti HDZ kao umjerenu konzervativnu stranku. Izvrsno vodi vladu, tako da osigurava stabilnost. Vrlo vješto kormilari hrvatskim brodom. Bitne su stabilnost i uravnoteženost. On je i predvodnik i izdanak moderne, napredne demokratske Hrvatske.