Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Šibeniku je, uoči sjednice Središnjeg odbora naše stranke, dao intervju za RTL Danas. Komentirao je, između ostalog, suradnju s predsjednicom Republike, mjere za demografsku obnovu Hrvatske te odnose sa Srbijom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nakon-sredisnjeg-odbora-zadovoljni-s...

Razgovor s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodila novinarka Damira Gregoret - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

HDZ je jak i jedinstven!

Predsjednik Plenković naglasio je da je stanje u HDZ-u kao najjačoj političkoj snazi u zemlji jako dobro:

- Uvjerljivi smo pobjednici na izborima, imamo 19 od 21 ministara u Vladi. Što se tiče glasovanja o Konvenciji Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kao što vidite, svijet nije propao. Samo je 39 glasova bilo potrebno za ratifikaciju. Meni je drago da je 110 zastupnika glasalo ZA. HDZ je jak. Ne bojte se!

Srbija sama mora riješiti problem Šešelja!

Istaknuo je da je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković učinio dobar potez kad je napustio Srbiju, zajedno sa saborskim izaslanstvom, nakon novog ispada osuđenog ratnog zločinca Šešelja:

- Takve stvari se ne dopuštaju. Hrvatska je bila jako dobar domaćin prigodom posjeta predsjednika Srbije Vučića, tako nešto se kod nas nije moglo dogoditi.

Govoreći o suradnji sa Srbijom, Plenković je kazao da će se odnosi relaksirati, dodavši da je Hrvatska članica EU i NATO, a Srbija mora još puno toga na tom putu napraviti:

- Problem osuđenog ratnog zločinca Šešelja Srbija mora sama sa sobom riješiti. Što se tiče te teme, ja sam taj posao napravio 2014. inicirajući rezoluciju Europskog parlamenta.

Vlada čini puno za demografsku obnovu Hrvatske!

Plenković je ocijenio odnose s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović odličnim, istaknuvši da je dogovorena rotacija 40-ak šefova hrvatskih diplomatskih misija i konzularnih ureda, a razgovara se i o pitanjima blokiranih i demografskim mjerama:

- Vlada je po pitanju demografske obnove napravila jako puno, osobito u pogledu povećanja rodiljnih i roditeljskih naknada, pozitivnih efekata porezne reforme, subvencioniranja stambenog kreditiranja, proširenja dječjeg doplatka… Stanje je zabrinjavajuće, ali to stanje nije od jučer, nego trend s kojim smo suočeni dugi niz godina.

Komentirajući potez bivšeg državnog tajnika Strmote koji je podnio ostavku prije skoro dva mjeseca, Plenković je ocijenio da se on tim potezom pokazao nezrelim i nepristojnim prema ministrici Murganić:

- Što se tiče pitanja o osnutku posebnog ministarstva za demografiju, nema potrebe za tim. Neće ministarstvo napraviti djecu.

Suradnja s predsjednicom odlična!

Govoreći o podršci predsjednici za drugi mandat, Plenković je ponovio da s Kolindom Grabar-Kitarović surađuje jako dobro, izrazivši uvjerenje da će je - ako iskaže želju da bude ponovno kandidat za predsjednicu – sigurno svi HDZ-ovci podržati.

Na Bleiburgu pokazati dostojanstvo!

Na upit o odlasku na komemoraciju na Bleiburg, Plenković je najavio da će ići njegov izaslanik, kao i prošle godine. Dodao je da svatko tko ide na Bleiburg odati počast žrtvama komunističkog režima treba pokazati puno dostojanstvo i pijetet, poštujući zakone zemlje u koju dolaze.

- Vijeće za suočavanje s prošlošću, sastavljeno od stručnjaka različitih profesija i svjetonazora, napravilo je odličan posao, kroz dijalog su strpljivo iznjedrili neke zaključke. Ne moramo ga pretočiti u zakon. Moramo puno više raditi na kulturi sjećanja, istini i pomirbi. 90-ih smo bili žrtva zločinačkog režima, i tada se time nismo bavili, nego se time bavimo 25 godina kasnije. Zalažem se za manje podjela i više uključivosti. Ministarstva su dobili preporuke i odlučit ćemo kada i hoćemo li koje zakone mijenjati - zaključio je Plenković.