Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Tallinnu - gdje sudjeluje na Neformalnom sastanku na vrhu zemalja članica Europske unije: „Tallinn Digital Summit“ - u izjavi za novinare, osim Agrokora, komentirao i bilateralni susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ne-smije-se-zaboraviti-stanje-u-kojem-se-nasao-agrokor-reagirali-smo-ispravno-i

Novo povjerenje u EU politike

Predsjednik Plenković sinoć je, uoči summita, sudjelovao na neformalnoj večeri u organizaciji predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, a na kojoj su čelnici država članica Europske unije razmijenili mišljenja o najvažnijim izazovima.

- Šefovi država i vlada sinoć su razgovarali o pristupu kako, u kontekstu Brexita i na tragu zaključaka usvojenih u Rimu, unijeti novo povjerenje i novi entuzijazam u europske ideje i europske politike. Stav je Hrvatske da moramo napraviti puno više na demokratskom legitimitetu europskih institucija, na snažnijoj promociji europskih politika i konkretnih učinaka redistribucijske snage europskog proračuna na naše građane te da također moramo sagledati globalnu ulogu EU u ovim kompleksnim okolnostima.

Dodao je da nitko realno ne zagovara bilo kakve nove promjene temeljnih ugovora ili institucionalne promjene, već da se na temelju postojećih ugovora izvuče maksimalno za europski projekt.

Susret s kancelarkom Merkel

Uoči početka sastanka na vrhu, predsjednik Plenković jutros se u Tallinnu sastao s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel. Novinare je zanimalo kakav je stav Njemačke o odnosima Hrvatske i Slovenije nakon arbitraže.

Predsjednik Plenković ponovio je da Hrvatska želi sa Slovenijom razgovarati o otvorenom pitanju granice.

- Slovenija želi provedbu arbitraže, mi želimo bilateralne razgovore - i to je ono što sam vrlo jasno objasnio kancelarki Merkel. Zatražio sam od nje i od drugih aktera u Europskoj uniji razumijevanje da je riječ o pitanju koje prije svega regulira međunarodno pravo i da ga dijalogom između dvije susjedne zemlje trebamo i možemo rješavati. Ne želimo jednostrane poteze bilo koje strane, a mi ih sami ne radimo. Spremni smo i otvoreni za rješavanje tog pitanja koje, realno gledajući, na široj europskoj agendi nije pitanje oko kojega se stvara drama.

Argumentirani dijalog sa Slovenijom

Pojasnio je da se arbitražna presuda, čak i da nije bilo nikakvih problema, ne može provesti bez privole obiju strana.

- Jedino moguće je civilizirani i argumentirani dijalog Hrvatske i Slovenije i mi se za to zalažemo - bez ikakvih ucjena i bez blokada. To nije refleks koji Hrvatska ima prema bilo kojoj susjednoj zemlji - što očekujemo i od drugih. Nismo mi ti koji su kompromitirali arbitražni postupak.

Naglasio je pritom da će Vlada štititi hrvatske nacionalne interese u svim aspektima, od međunarodnih do ekonomskih i financijskih.

Biti brži i učinkovitiji

Sastanak na vrhu u Tallinnu o digitalnoj budućnosti trebao bi biti platforma za pokretanje rasprava na visokoj razini o planovima za digitalne inovacije kako bi se Europi omogućilo da narednih godina ostane globalna predvodnica tehnološkog napretka i digitalnog razvoja. U tom je kontekstu predsjednik Plenković kazao da je Estonija napravila sjajan iskorak u digitalnoj ekonomiji. Dodao je da i Hrvatska u tom smislu čini napredak, podsjetivši na projekt e-Recept koji nemaju mnoge zemlje.

- Moramo pojačati i državnu upravu i pravosuđe te ostale usluge na način da se angažman naših građana što više rastereti - da budemo brži i učinkovitiji na tragu onog što nam informacijska i komunikacijska tehnologija 21. stoljeća omogućuje.

SUSRETI NA MARGINAMA SUMMITA

Predsjednik Plenković najavio je da će se na marginama summita u Tallinnu sastati i s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, a već se susreo s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i razgovarao sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

https://www.facebook.com/HDZ1989/