Vlada je na ovotjednoj sjednici osnovala povjerenstva za izradu prijedloga Zakona o sustavu domovinske sigurnosti te izradu Strategije nacionalne sigurnosti, kojima će na čelu biti potpredsjednik Vlade i ministar obrane - general Damir Krstičević. Zadaća mu je do 30. travnja 2017. dovršiti nacrte prijedloga i strategije i zakona.

Ostvarivanje izbornog obećanja

Krstičević pojašnjava da je Hrvatskoj važno uspostaviti sveobuhvatan, kombiniran i proaktivan pristup svih institucija države radi smanjivanja ranjivosti društva te oživotvorenja koncepta domovinske sigurnosti - što je i bio dio Izbornog programa HDZ-a.

Aktualna Strategija nacionalne sigurnosti, naime, izrađena je još 2002. i nije u skladu s aktualnim izazovima unutarnjeg i vanjskog okružja, zastarjela te je treba prilagoditi i našem članstvu u EU i NATO-u.

Prevencijom protiv novih ugroza

- Paradigma sigurnosti se znatno promijenila. Imamo nove oblike ugroza, evo, vidimo ih i u slučaju nedavnih uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju. To su i tzv. hibridna djelovanja, informacijski rat, terorizam, kibernetički terorizam, izbjegličke krize, nezaposlenost, demografski trendovi, elementarne nepogode… Stoga je potrebno redefinirati koncept nacionalne sigurnosti i s tim povezanih institucija, odnosno definirati sustav sigurnosti koji će u skladu s recentnim i unutarnjim i vanjskim političkim i gospodarskim promjenama i okolnostima štititi vitalne nacionalne interese i promovirati temeljne vrijednosti hrvatskog društva, štititi integritet državnog područja i sigurnost svih naših građana. Time će se sadašnji model sigurnosti promijeniti od reaktivnog prema preventivnom - ističe Krstičević.

Cilj - destabilizacija

Upitan o tome nalazi li se i njegovo ime na optužnicama iz BiH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane odgovorio je da za to nema službenu potvrdu:

- Čitam o tome već 15 godina, a gdje je istina, ne znam. Od službenih institucija nisam dobio nikakvu informaciju. A hoću li i dalje putovati u BiH? Slobodan sam čovjek i osjećam se slobodno. No jasno je da se radi o strategiji, o političkom procesu s ciljem da se destabilizira Hrvatska.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-srbi-svaki-svoj-poraz-u-osvajackim-pohodima-prikazuju-kao-zlocin-onih-koji

Vjerujem u Hrvatsku!

 Zadaća je države, dodao je, da na to odgovori nizom mjera:

- Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije i u suradnji s našim saveznicima moramo snažno zaštititi sigurnost svakog našeg čovjeka i hrvatske nacionalne interese. Vjerujem u Hrvatsku, vjerujem da Vlada i država mogu to učiniti! U tom kontekstu je još važnija činjenica da smo pokrenuli izradu Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sjednica-vlade-europska-bih-jedini-je-put-za-njenu-stabilnost-i-prosperitet-te