(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković danas se u Banskim dvorima sastao s čelnicima parlamentarnih stranaka. Plenković je istaknuo da je cilj sastanka bio predstaviti širi kontekst naših odnosa sa Slovenijom te utvrditi suglasje o bilateralnom rješavanju graničnog prijepora s tom zemljom.

Nakon konzultacija, predsjednik Plenković obratio se javnosti. Konferenciju za možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SUGLASJU & RAZUMIJEVANJU

S čelnicima parlamentarnih stranaka razmotrili smo daljnje korake koje ćemo provoditi. Sve stranke stoje pri jednoglasnoj odluci Sabora o izlasku iz arbitražnog procesa - koju je u cijelosti potvrdila Vlada RH nakon što je arbitražni sud donio presudu. Na sastanku smo postigli i razumijevanje da je nužno nastaviti bilateralne razgovore i dijalog sa slovenskom stranom o granici, ali i o nizu drugih pitanja koja su ostala otvorena između dvije zemlje.

O NASTAVKU DIJALOGA SA STRANKAMA

Zaključili smo da ćemo dijalog s parlamentarnim strankama voditi periodično jer je potrebno da i stranke u oporbi u cijelosti budu upoznate s aktivnostima Vlade o najvažnijim pitanjima. Konzultacije nipošto nisu popuštanje slovenskoj strani, nego odgovoran potez. Nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir, nego zrelo i odgovorno pripremamo daljnji dijalog sa Slovenijom. Arbitražna presuda je za nas nevažeća. Konsenzus u Hrvatskoj o tome je nužan. Mislim da su konzultacije jedne odgovorne Vlade s čelnicima parlamentarnih stranaka nešto dobro i poželjno.

O IZBJEGAVANJU TENZIJA

Slovenija je nama susjedna i prijateljska zemlja, koja nam je važna u kontekstu političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa. Partneri smo u nizu međunarodnih organizacija. Sve razgovore koje vodimo s našim slovenskim kolegama nastavljamo upravo u tom duhu - da kreiramo pozitivnu atmosferu kako bismo izbjegli bilo kakvo podizanje tenzija.

Racionalan, smiren, razborit dijalog vođen je i proteklih mjeseci. U tom duhu, u travnju je sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom dogovoren prelazak sa sustavnih kontrola na granici na ciljane kontrole. Zahvaljujući tom dogovoru, ovogodišnja turistička sezona najuspješnija je otkad je neovisne Hrvatske. Ta činjenica pokazuje da dvije zemlje mogu pronalaziti rješenja - koja su zrela, korisna i na obostrano zadovoljstvo.

O HRVATSKIM RIBARIMA

Situacija koja se odnosi i na hrvatske i slovenske ribare u Savudrijskoj vali je izrazito važna. Tražit će se pragmatična rješenja koja našim ribarima daju sva prava koja imaju u ovom trenutku i koja na bilo koji način ne prejudiciraju bila kakva buduća rješenja. Izrazito je važno da nema nikakvih jednostranih poteza s bilo koje strane.

O POSJETU CERARA

Slijedi posjet slovenskog premijera Cerara, a to je prigoda da na stol stavimo niz otvorenih pitanja te da ih raspravimo i razmotrimo. Hrvatska želi razgovorima urediti pitanje granice sa Slovenijom. Isto tako želimo napredak i kod ostalih otvorenih pitanja. Pripremamo se za posjet kolege Cerara koji će, vjerujem, biti potvrđen dok obojica budemo u New Yorku na skupštini UN-a. Zadovoljan sam što se većina stranaka u Hrvatskoj slaže o odnosima prema Sloveniji.