(VIDEO) Župan Zadarske županije (i član Predsjedništva HDZ-a) Božidar Longin danas je na konferenciji za medije u Zadru zahvalio svima koji su sudjelovali u gašenju požara te naglasio da nije bilo panike te da su sve službe radile svoj posao sinkronizirano i na vrijeme, što je u takvim situacijama najvažnije.

- Nitko nije nastradao, nitko nije ozlijeđen, nijedna kuća nije izgorjela. Opožarena površina je ogromna. Nisu čak toliko stradale poljoprivredne površine, većinom su gorjeli šuma i pašnjaci. Imamo 200 ljudi na terenu, osigurali smo za sve tople obroke, piće, vodu, sve što im treba.

Trojica ministara na požarištima

Protupožarnu operaciju u Zadarskoj županiji jučer su neposredno, na samom terenu, koordinirala i trojica ministara - ministar obrane general Damir Krstičević (član Predsjedništva HDZ-a), unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović (član Središnjeg odbora HDZ-a) te mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (nacionalni potpredsjednik naše stranke).

- Želim zahvaliti ministrima i premijeru koji zove svakih sat vremena. Pratimo stvari na terenu. Bura je raspirila neke požare i dogodili su se neki novi. Panike nema, šteta je velika, ali mogla je biti i veća. Izbjeglo se najgore što je moglo biti - istaknuo je župan Longin.

Pomoć iz cijele Hrvatske

Na području Zadarske županije u trenutku objave ovog članka aktivni su požari u Vrani, Pristegu i Lišanima Ostrovičkim, a nadziru se požari u Kožinu, Svetom Filipu i Jakovu te Slivnici. Na zadarsko područje dosad su došle snage iz 15 županija: ukupno 263 vatrogasca, 46 interventnih vozila 23 kombija za prijevoz ljudi. Jučer je u pomoći pri gašenju požara sudjelovalo 109 pripadnika Hrvatske vojske.