Na zagrebačkom Jarunu, u prostorijama NK Jarun (nekadašnji NK Borac), naša će stranka danas svečano bilježiti 29. obljetnicu osnutka. Na ovaj povijesni nadnevak 17. lipnja, prije točno 29 godina, na tom se mjestu održala Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice. U nazočnosti 48 osnivača, za predsjednika je izabran dr. Franjo Tuđman. Osnivačka skupština održana je usprkos zabrani komunističkih vlasti i njihova represivnog režima.

Demokratska i samostalna Hrvatska

Iz tih se skromnih prostorija u neizvjesnim i teškim, štoviše, sudbonosnim vremenima - uz mnogo hrabrosti, odvažnosti i požrtvovnosti - krenulo putem državne samostalnosti i suverenosti.

Snaga naše stranke formalnu je potvrdu dobila pobjedom na prvim višestranačkim izborima u svibnju 1990. s osvojenih 60 posto zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru (ondašnjem Saboru Socijalističke Republike Hrvatske). Prepoznajući povijesni trenutak i volju hrvatskog naroda, utemeljitelji naše stranke su nas zauvijek zadužili svojom odvažnošću u tim pogibeljnim, prekretničkim danima. U tim danima ponosa i slave.

Euroatlantske integracije

HDZ je državotvorna stranka koja ne odstupa od temeljnih načela - okupljanje svih slojeva hrvatskog društva na demokratskim načelima te očuvanje narodne tradicije i identiteta. I danas, 29 godina poslije, nastavljamo baštiniti ta načela. Hrvatska je pobijedila u nametnutoj agresiji, ostvarila samostalnost i suverenost te postala punopravnom članicom euroatlantskih integracija - NATO-a i EU.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kao-i-vecina-gradana-pripadamo-desnom-centru-i-provodimo-ciljeve-tudmanova-hdz

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

17:25   Polaganje vijenca kod spomen-ploče dr. Franji Tuđmanu

17:30   Svečano obilježavanje obljetnice osnutka HDZ-a uz nazočnost Predsjedništva stranke i sudionika Osnivačke skupštine HDZ-a

17:50   Dodjela uvjerenja o završenom programu političkog menadžmenta polaznicima 11. generacije Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta

18:15  Tradicionalna nogometna utakmica i zajedničko druženje