Nakon proslave 27. obljetnice osnutka naše stranke u Splitu, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja. Teme: modeli prodaje Ininih udjela, geopolitička pozicija Hrvatske na jugoistoku Europe i politički dijalog u Hrvatskom saboru.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/iz-splita-ocekujemo-pobjedu-opare-za-gradonacelnika-i-zevrnje-za-zupana

Upitan da komentira modele Mosta, SDP-a i HNS-a o prodaji udjela u Ini, Plenković je odgovorio da će sve prijedloge političkih partnera i stručnjaka - kada ih službeno dobije - razmotriti u okviru osnovanog Savjeta kojem je na čelu:

- Osobno se i dalje držim vrlo jasnog i bitnog načela: strateški konsenzus o otkupu MOL-ovih dionica u INA-i je postignut. O tome mislim da smo svi suglasni. Model koji sam predstavio i za koji još uvijek držim da je najbolji, najrealniji i najučinkovitiji u smislu realizacije i generiranja sredstava - a i kao dobar signal za kvalitetnije, transparentnije korporativno upravljanje HEP-om - to je onaj model od 25 minus jedne dionice. Gledajući korporativno rezultate sličnih energetskih kompanija u drugim državama srednjoistočne Europe, one koje su dijelom išle u sličan proces IPO inicijalne javne ponude ili limitirane privatizacije, imaju i kvalitetnije poslovanje i bolje rezultate.

Model otkupa INA-e štiti nacionalne interese

Ističe da model koji je Vlada predložila štiti nacionalne interese te da na kraju hrvatskoj državi daje snažnu i dominantnu vlasničku ulogu u obje energetske kompanije i, praktično, sva korporativna prava na najvišoj svjetskoj razini. Zaključio je da je to prijedlog iza kojeg odgovorno stoji, naglasivši da će se konačnu odluku nastojati donijeti racionalnom i vrlo cjelovito pripremljenom metodom usuglašavanja. Izrazio je nadu da će za tu odluku dobiti politički konsenzus te provesti odgovarajuće zakonske prijedloge kroz Hrvatski sabor.

Odgovarajući pak na upit o „neslaganju“ unutar HDZ-a o Vladinu prijedlogu modela, predsjednik Plenković je naglasio:

- S onim što predlažemo suglasna je cijela Vlada. HDZ je velika stranka i moja je metodologija upravljanja strankom takva da želim saslušati i druge prijedloge i druge ideje. Od svih prijedloga koji su zasad na stolu, uključujući i neke od ideja koje su naznačili pojedini kolege u HDZ-u, ne vidim nijedan da je bilo učinkovitiji, bilo bolji od onoga što sam predložio kao predsjednik Vlade.

Je li oporba za dijalog ili interpelaciju?

Upitan da komentira SDP-ov prigovor da oporba nije zastupljena u Vladinu Savjetu za pregovore s MOL-om, predsjednik je Plenković odgovorio:

- Oporba se mora odlučiti: jesu li za dijalog ili za interpelaciju. U Savjet temeljem odluke mogu pozvati svakoga koga smatram da je dobar, želim razgovarati o tome, odgovarao sam spremno na aktualna pitanja zastupnika u utorak, razgovarali smo o tome i u drugim prigodama u javnosti. Prema tome - i njihove sugestije su dobrodošle.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-osobno-cu-predsjedati-savjetom-za-vracanje-ina-e-u-hrvatsko-vlasnistvo-i

Sastanak sa sindikatom HEP-a

Na pitanje o sindikatima koji su dosadašnje prijedloge za otkup dionica proglasili lošim, napomenuo je da živimo u demokraciji:

- Sindikati imaju pravo na svoj stav. Sastao sam se s predstavnicima sindikata INA-e, sastat ću se i s predstavnicima sindikata HEP-a, pojasnit ću im prijedlog, u ime vlasnika, a vlasnik je hrvatska država. To znači da Vlada RH čini skupštinu HEP-a, a smatramo da su naše ideje dobre i korisne. Nisam čuo nijedan argument zašto bi ovakav model inicijalne javne ponude na bilo koji način mogao biti na štetu radnika ili učinkovitosti HEP-a kao kompanije.

Svijet je prepoznao našu politiku!

Komentirajući, nakon Davosa, geopolitičku poziciju Hrvatske u nestabilnom okružju, Plenković je istaknuo da je sasvim jasno da je Hrvatska na jugoistoku Europe sidro stabilnosti, pouzdan saveznik u Sjevernoatlantskom savezu te pouzdana članica i partner unutar Europske unije:

- Osobno poznam sve ključne čelnike međunarodnih organizacija. U tijesnom smo kontaktu, jučer sam se sastao sa Stoltenbergom, Hahnom, Mogherini, Angelom Gurríom... Oni prepoznaju našu politiku, politiku koja je orijentirana na mirno rješavanje otvorenih pitanja sa svim susjedima i koja predstavlja doprinos konsolidaciji i demokraciji u našim susjednim zemljama te njihovom europskom putu. Europski je put, po našem dubokom uvjerenju, najbolji put i za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru, i za Makedoniju i za Kosovo i za Albaniju i za Srbiju. Sve su to zemlje koje gledaju na Hrvatsku, na naše iskustvo i naš model. Kao što naš model može biti koristan za Ukrajinu i Gruziju u postkonfliktnom smislu i u europskom pogledu, tako može biti i za naše prve susjede i na tome ćemo raditi. Naravno, u suglasju sa svim našim europskim partnerima.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-s-glavnim-tajnikom-nato-stoltenbergom-hrvatska-je-pouzdan-partner-i-saveznik

Nastavit ću s politikom smanjivanja podjela!

Upitan da ocijeni jučerašnji incident u Saboru s izbacivanjem zastupnika Živog zida, predsjednik HDZ-a i Vlade je rekao da je riječ o odluci u tom trenutku predsjedavajućeg Željka Reinera, a s okolnostima nije u cijelosti upoznat. Poručio je, međutim, da od svih zastupnika očekuje da poštuju instituciju u koju su izabrani temeljem volje hrvatskih birača:

- To podrazumijeva i ustajanje kada se intonira hrvatska himna, to podrazumijeva respekt prema Poslovniku, prema predsjedavajućem, prema kulturi dijaloga i komunikacije. Čvrsto sam uvjeren u svoje političke stavove - suočit ću se sa svim oponentima. I oni imaju pravo na svoj stav i način kako ga artikuliraju, ali, naravno, svatko se pritom mora držati procedure i mjere. To je ono što je važno u demokraciji. Mislim da je politika smanjivanja tenzija i smanjivanja podjela, koju sam vrlo jasno promovirao u kampanji, naišla na plodno tlo u hrvatskoj javnosti i takvu ću politiku nastaviti. Između ostalog, to je u mojoj prirodi. Čvrst sam u onome iza čega stojim, a civilizirano respektiram stav onoga tko se sa mnom ne slaže.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/moj-je-posao-voditi-ozbiljnu-i-odgovornu-politiku-sto-zahtijeva-puno-energije-i