U dupkom punoj dvorani Gradskog kazališta „Zorin dom“ u Karlovcu predstavljane su šestosveščana kolekcija „Tuđmanov arhiv: Korespondencija predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana od 1990. do 1999. godine“ (glavni urednik: prof. dr. Miroslav Tuđman) i knjiga „HDZ od osnutka do Prvog Općeg sabora“, koju je priredio dr. sc. Dinko Čutura na temelju građe koju je prikupila supruga prvoga hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman.

Prisutne su pozdravili domaćini - karlovački župan (i predsjednik županijskog HDZ-a) Ivan Vučić i predsjednik karlovačkog (gradskog) HDZ-a Damir Mandić. 

Knjige su predstavili predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Milan Kovač, predsjednik Akademske zajednice HDZ-a „Ante Starčević“ akademik Ivica Kostović, član Predsjedništva Kluba utemeljitelja Tomislav Družak i ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor.

Donosimo njihove ključne poruke:

KOVAČ: Mudrost i lakoća u pisanju!

Ovih šest svezaka „Tuđmanova arhiva“ sadrži autentične dokumente. Iz njih se može iščitati sva mudrost i lakoća s kojom je prvi hrvatski predsjednik dr. Tuđman pisao najvećim svjetskim državnicima. Istina je sada svima dostupna - čitanjem ovih autentičnih povijesnih dokumenata. 

KOSTOVIĆ: Pomirba, jedinstvo i zaštita Hrvata u BiH!

Pomirba, jedinstvo i zaštita Hrvata u Bosni Hercegovini su tri temeljna elementa koje je pokojni predsjednik dr. Tuđman dosljedno provodio. Pazio je na stabilnost unutar države - briljantno nastupao u vanjskoj politici. Imao je beskrajno povjerenje u hrvatski narod!

DRUŽAK: Nacionalno jedinstvo - herojsko vrijeme!

„HDZ-od osnutka do Prvog općeg sabora“ zbirka je dokumenata koji govore o ideji, osnivanju i povijesti stranke. Opisano je stvaranje samostalne Hrvatske. U knjizi se vidi razvoj ideje o potrebi nacionalnog jedinstva. Svjedoči nastanku stranke s kojom je hrvatski narod ostvario svoju slobodu. Svjedočanstvo, dakle, o jednom herojskom vremenu!

NAZOR: Autentičnim dokumentima protiv laži!

Povijest se piše na temelju autentičnih članaka! Hrvatska se od svog osamostaljenja mora braniti od optužni  da je Oluja „zločinački pothvat“, pa do toga da je Hrvatska bila „agresor na Bosnu i Hercegovinu“.