Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Središnjici naše stranke dao je izjavu za brojne okupljene novinare.

Dogovorili smo da danas u 17:00 sati u Središnjici započnu razgovori između HDZ-a i Mosta - istaknuo je Plenković.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O RAZGOVORIMA S MOSTOM

HDZ kao relativni pobjednik izbora kreće u razgovore s drugim strankama - koje su, također, dobile potporu hrvatskih birača te će sudjelovati u novom sazivu Hrvatskog sabora. Razgovarao sam s čelnikom Mosta Božom Petrovom. Čestitao sam mu na izvrsnom rezultatu na izborima. Dogovorili smo da danas u 17:00 sati u Središnjici započnu razgovori između HDZ-a i Mosta. Cijenimo stavke koje je Most naveo kao - kako su sami rekli - mali doprinos budućnosti Hrvatske. Načelno imamo razumijevanje za navedene točke, međutim neke od njih zahtijevaju detaljnija pojašnjenja. Želimo na razini naše skupine za pregovore i s kolegama iz Mosta vidjeti kako se pojedini od tih elemenata mogu uvrstiti u budući program Vlade. Te koliko su kompatibilni s našim programom i kakve sve posljedice - u smislu zakonskih prijedloga - pojedine točke podrazumijevaju. Želimo stabilnost institucija i dobiti od Predsjednice RH mogućnost za sastavljanje Vlade.

O INSTITUCIONALNOM RADU

Najprije ćemo razgovarati s Mostom. Velika smo stranka, poštujemo rezultat svoj ostalih ostvaren na ovim izborima. Kontakti će postojati, no idemo prvo s onim partnerom koji se u ovom trenutku čini prirodnim partnerom za sastavljanje nove Vlade. Na Nacionalnom vijeću jučer smo imali otvorenu, skoro trosatnu raspravu. Ponovit ću - kao pravnik i čovjek koji poštuje institucije zainteresiran sam da sva naša stranačka tijela u punini ispunjavaju svoje zadaće. Članovi Nacionalnog vijeća vodili su detaljnu raspravu o svemu što smo ostvarili, načinu na koji smo pristupili izborima i izrazili smo zadovoljstvo rezultatima. Htio sam čuti od kolega koji su dugo godina u politici na koji način pristupiti postizbornim razgovorima, pogotovo od onih koji su imali iskustvo od prošle godine. Postoji otvorenost za razgovore s drugim strankama, ali ići ćemo redoslijedom koji sam vrlo jasno naznačio.