Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić danas je ispred Banskih dvora - nakon sjednice Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta - odgovarao na pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara. Zajedno s njim na pitanja novinara odgovarao je Ivan Kovačić (Most).

Donosimo ključne poruke glavnog tajnika Brkića:

O STAVLJANJU SABORSKOG MANDATA U MIROVANJE

Kao što znate, u Sabor sam izabran 2011. i kad sam izabran za glavnog tajnika HDZ-a stavio sam svoj mandat u mirovanje - jer sam mišljenja i stava da ne mogu u isto vrijeme obavljati dvije funkcije. Pogotovo što sam glavni tajnik najveće političke stranke u Hrvatskoj, koja ima 3 089 organizacija i više od 200 tisuća članova. Tako je i sada - u dogovoru s predsjednikom Stranke. Kao što sam to komunicirao u predizborno vrijeme - kada sam rekao da ću ako budem izabran u Sabor dati svoj mandat u mirovanje i da će umjesto mene u Sabor ući netko iz IV. izborne jedinice. Znate da sam operativac, volim operativno raditi - što ne znači da posao u Saboru itekako nije odgovoran i zahtjevan. Ali, da bi stranka mogla funkcionirati odlučio sam se, kao i prije tri godine, staviti svoj saborski mandat u mirovanje - kako bih se maksimalno posvetio radu u stranci.

O VIJEĆU ZA SURADNJU

Sve ono što je zakonski normirano - tako će biti provedeno. Ako se ne bude drugačije zakonski odlučilo. Mi smo legalisti i moramo poštivati zakone - temeljem tih zakona ćemo odlučivati. Vijeće za suradnju je savjetodavno tijelo - koje će davati savjete i biti politička potpora aktualnoj vladi. Odnosno, oni koji će davati prijedloge za određena politička pitanja i političke stavove. U procesu donošenja odluka i ti prijedlozi - temeljem smjernica koje su potpisane između Mosta i Domoljubne koalicije te partnera koji podržavaju aktualnu vladu - sigurno će jedna od točaka biti i vijeće koje će u svom radu davati prijedloge i savjete.

O DIREKTORIMA JAVNIH PODUZEĆA

Zakoni su jasni, egzaktni, postoje i donošeni su u Hrvatskom saboru za sve: dok ne bude promijenjeno, svi oni direktori javnih poduzeća koji su sada zatečeni obnašat će svoje dužnosti i funkcije te raditi odgovorno. Kako bi bilo bolje sutra Hrvatskoj i hrvatskim građanima, a ne bilo kojoj političkoj opciji.