Stručnjaci su konzultirani kako bismo u kratkom roku našli rješenje koje bi spriječilo nekontrolirane stečajeve u okviru Agrokora, a zacijelo i mnogobrojnih kompanija koje su naslonjene na taj koncern. Sve se to radilo, kako potvrđuje i ova korespondencija, u potpunom suglasju s ondašnjim koalicijskim partnerima iz Mosta - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a nakon što su objavljeni mailovi potpredsjednice Vlade RH dr. sc. Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su joj pomogli pri izradi Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja.

Sve već poznato

- Predstavnici Mosta su sami bili na tim sastancima, predlagali ljude koji bi na njima trebali sudjelovati, tako da u objavljenoj korespondenciji nema novih elemenata u odnosu na ono što smo vidjeli do sada te o čemu se već raspravljalo na saborskom Odboru za gospodarstvu i na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora - napomenuo je Plenković novinarima nakon što je u Zagrebu primio nagradu za Europski govor godine.

Na dobrobit hrvatskog gospodarstva

Naglasio je da je sve što se učinilo bilo na dobrobit hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava:

- Sada, gotovo 14 mjeseci poslije, i sami svjedočite da kompanija funkcionira, da su radna mjesta očuvana. A to ne bi bilo moguće da Vlada i parlamentarna većina nisu osigurale zakonski okvir kojim su tada posrnulom Agrokoru dana svježa sredstva. Za nas je bio bitan opći interes hrvatske ekonomije. I ti su ciljevi ostvareni.

Nagodba do 10. srpnja

Uvjeren je da će svi dionici prionuti preostalom poslu i da će se u zakonskom okviru, do 10. srpnja, sklopiti nagodba, čiji su temeljni elementi dogovoreni 9. travnja.

Upitan uživa li ministrica Dalić i dalje njegovo povjerenje, odgovorio je da je ona tu s njim na dodjeli nagrada:

- Da nema moju potporu, zar mislite kako bi bila tu?

DALIĆ: MAILOVI POTVRĐUJU DA SAM GLAVNA AUTORICA ZAKONA

Nakon predsjednika Plenkovića, novinarima se obratila i Martina Dalić, istaknuvši da dotični mailovi potvrđuju ono što je i ranije govorila - da je glavna autorica Zakona o izvanrednoj upravi:

- I danas bih na isti način učinila sve kako bi se pod kontrolu stavio veliki gospodarski problem. Upravljanje krizom u Agrokoru bio je vrlo složen posao, zbog čega su i konzultirani brojni stručnjaci koji su u tome mogli pomoći. Pri tome nije bilo nikakvih tajni, a glavni cilj je bio očuvati radna mjesta i spriječiti prelijevanje krize na cijelo gospodarstvo. Vlada je pokazala da može odgovoriti tom izazovu.