U noći s Velikog četvrtka na Veliki Petak, kao i svake godine, predsjednik Andrej Plenković - u društvu obitelji i prijatelja s otoka Hvara - sudjelovao je u procesiji „Za križen“, s polazištem iz mjesta Svirča. Procesije su istodobno krenule iz još pet župnih crkava - Jelse, Pitvi, Vrisnika, Vrbanja i Vrboske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednik-plenkovic-u-hvarskoj-procesiji-za-krizen

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/u-procesiji-za-krizen-na-hvaru-moramo-naci-novu-snagu-i-vjeru-za-vrijeme-koje-je-pred

Rođak - križonoša u Pitvama

- Procesija Za Križen već više od 500 godina svjedoči posvećenost Hvarana našoj kršćanskoj vjeri, identitetu i tradiciji. Zadovoljstvo mi je još jednom doći u Svirče, odakle je moja obitelj po ocu, a ove godine mi je posebno drago jer je naš rođak križonoša u Pitvama. Ponosan sam što je ta naša tradicija 2009. uvrštena u popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a - istaknuo je Plenković.

Uoči procesije, u pratnji splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, predsjednik Plenković razgovarao je s hvarskim biskupom Petrom Palićem i evocirao tu stoljetnu tradiciju, koja okuplja vjernike ne samo s otoka Hvara, nego i iz mnogih dijelova Hrvatske.

„ZA KRIŽEN“

Procesija „Za križen“ jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija već pet stoljeća.

U procesiji istodobno iz šest župskih crkava u 22 sata počinju ophodi na čelu s križonošom koji nosi križ težak do 18 kilograma u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet. Slijedi ga izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika, koji se zaustavljaju u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici - kako bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

25 kilometara za 8 sati

Procesija je iznimna je po svom trajanju - tijekom osam sati prođe se 25 kilometara - i po naglašenom pasionskom sadržaju. Pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.