Na tribini zagrebačke XVIII. gimnazije pod nazivom „Posao iz snova ili noćna mora“ o zapošljavanju mladih asistent eurozastupnika Andreja Plenkovića i član Mladeži HDZ-a Marko Milić doslovno je briljirao - argumentiranim i jasnim izlaganjem ostavio je sugovornika ministra rada Miranda Mrsića bez teksta! Nije se libio kazati što misli o „mjerama“ Milanovićeve vlade za zapošljavanje i njihovim „zaslugama“ za egzodus mladih, kao ni o (ne)radu Mrsićeva ministarstva „zahvaljujući“ kojem je svaki drugi mladi nezaposlen! 

Mrsić, koji je na tribinu kasnio sat vremena, izlagao je o EU programu „Garancije za mlade“ - kojeg se sjetio tek u izbornoj godini! Još uz to, jeftinim pokušajima umanjuje stvarne brojke nezaposlenih i iseljenih mladih! A čak se usudio za galopirajuću brojku od 100.000 iseljenih okriviti početak kampanje u izbornoj godini, umjesto nerada svoje Vlade! Na brojna pitanja mladih kako im pronaći posao i zaustaviti da ne napuste Hrvatsku - ministar nije imao odgovore.  

Sad su se sjetili mladih!

Član našeg pomlatka - ujedno i uzorni student zagrebačkog Pravnog fakulteta - Marko Milić u svom je izlaganju kazao da je Hrvatska, nažalost, kvalificirana za korištenje EU programa Garancija za mlade, budući da se od EU članstva nije pomakla s neslavnog trećeg mjesta po nezaposlenosti mladih:

- Šteta je što se SDP-ova vlada počela baviti problemima mladih tek kada je nezaposlenost dosegla kritičnu razinu od 50 posto, a prve poteze poduzela je u posljednjoj godini mandata kada mladima više ne trebaju strategije, planovi i mjere, nego nova radna mjesta!

Doveli do demografske katastrofe!

Milić je potom upozorio na egzodus stanovništva, pretežito mladih obrazovanih te iznio zabrinjavajuće brojke:

- Brojke ukazuju na 100.000 ljudi koji su zadnjih godina napustili našu zemlju, što Hrvatsku uz negativan prirodni prirast stanovništva vodi do demografske katastrofe. Stoga integracija mladih u društvu postaje svojevrsno pitanje nacionalne sigurnosti!

Mrsićeve jeftine obmane!

Poručio je se ne treba zavaravati statistikama Mrsićeva ministarstva o brojkama nezaposlenih i iseljenih, jer je negativni trend i više nego očit! A potom argumentirano istaknuo:

- Vlada treba uzeti u obzir ne samo ljude koji su odjavili svoje prebivalište, nego i onu veliku većinu koja to nije učinila. Kako god da su otišli, male su šanse da se vrate u Hrvatsku dok im se ne otvore radna mjesta i perspektive za budućnost. Nije vjerodostojno govoriti da se broj nezaposlenih mladih smanjio. Do tog zaključka možemo doći samo ako izuzmemo ,,vojsku mladih“ koja je napustila zemlju! 

Jedini spas - HDZ-ove reforme!

Govoreći o „uspjehu“ Vladinih mjera za zapošljavanje mladih, Milić smatra da je i dalje riječ o jednokratnim mjerama koje možda olakšavaju ulazak na tržište rada, ali definitivno ne rješavaju problem nezaposlenosti: 

- HDZ će u svoj gospodarski program uvrstiti preporuke Europske komisije i domaće ekonomske struke koje jasno poručuju da se problem dugoročne nezaposlenosti i iseljavanja stanovništva može riješiti samo otvaranjem novih radnih mjesta. Za to su potrebne ozbiljne strukturne reforme odmah na početku mandata, što ova Vlada nije učinila! To se prije svega odnosi na reformu javne uprave, olakšice za poduzetnike i investitore, predvidljivost i stabilnost propisa i fiskalnog sustava, transparentniju javnu nabavu i suzbijanje korupcije. Uspješne zemlje u EU koje su pravovremeno provele reforme i prilagodile javnu upravu potrebama privatnog sektora, danas bilježe rast BDP-a i generiraju nova radna mjesta!

Prilagodba tržištu rada

Milić je dodao da postojeći obrazovni sustav obrazuje generacije mladih za zvanja koja ne odgovaraju potrebama tržišta rada, zbog čega imamo dugotrajnu nezaposlenost visokoobrazovanih mladih ljudi:

- Danas, s prednostima EU članstva, naše učenike i studente treba rasteretiti dijela teorijskog učenja i fokusirati se na praktična znanja, istraživački rad, vježbeništva i stažiranja!