Političku akademiju, koju je od osnutka 2007. završilo dvjestotinjak polaznika, većinom iz Mladeži HDZ-a, pokrenula je Zaklada hrvatskog državnog zavjeta s ciljem sustavnog obrazovanja stranačkog članstva utemeljenom na primjerima europskih narodnjačkih i demokršćanskih stranaka.

Čestitavši polaznicima na završenom programu, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je ustvrdila kako je ta stranka napravila dobar posao ulažući u budućnost onih koji će ju jednog dana voditi.

Poručila im je da za postizanje svojih ciljeva i na dobrobit stranke, a po uzoru na politiku HDZ-a u završetku pregovora za ulazak Hrvatske u EU, uvijek trebaju naći snage za "trunku više hrabrosti", pozvavši ih da od danas primjenjuju stečena znanja.

HDZ će i dalje doprinositi putu Hrvatske prema Europskoj uniji, sve dok ona ne postane njezina članica, i zalagat će se da se što prije završi proces ratifikacije, dodala je.

Uvjerenja je, uz Kosor, polaznicima uručio glavni tajnik stranke Branko Bačić. Na svečanoj dodjeli bili su još Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, predstavnici sestrinskih zaklada Konrad Adenauer i Hanns Seidel te predavači Političke akademije. U ime polaznika zahvalio je Igor Repušić, obećavši da će oni u svom budućem radu biti uspješni promotori te stranke.