Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava podsjeća na našu odgovornost da potičemo objektivno razmatranje, utvrđivanje činjenica i odavanje počasti svim žrtvama, u duhu općih demokratskih načela suvremene civilizacije.

Različitosti u tumačenju povijesnih zbivanja uvijek će biti, ali nitko nema pravo raditi razliku između totalitarizama s ciljem njihovog opravdavanja. HDZ to ne radi i osuđuje sve totalitarne režime - ističu u Zajednici utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“.

Suprotstavljanje komunističkom režimu

Hrvatskoj je dosta - napominju nadalje utemeljitelji naše stranke - jednostranih i ideoloških prosuđivanja, a to se odnosi i na komunistički totalitarizam koji je ne samo izvršio teške pogrome, nego je u ime svoje ideologije desetljećima ciljano ozloglašavao hrvatski narod s namjerom da ga baci na koljena i prisili da prihvati podređenu ulogu u tadašnjoj višenacionalnoj državi.

HDZ je i nastao kao pokret koji se tom, tada još živućem totalitarizmu suprotstavio, jer je on bio glavna prepreka uspostavi samostalne hrvatske države, uvođenju demokracije i vladavini ljudskih prava.

Montirano suđenje

Jedan od zasigurno najvažnijih simbola protivljenja svakom totalitarizmu zagrebački je nadbiskup Alojzije Stepinac.

Montirano suđenje kojem je bio izložen i njegova mučenička smrt zbog toga što nije htio Katoličku Crkvu u Hrvatskoj podčiniti Titovu komunističkom jugoslavenskom i okrvavljenom režimu, koji je odgovoran za smrt čak šest stotina katoličkih svećenika, časnih sestara i bogoslova, na najzorniji način govori o karakteru totalitarnog komunističkog režima, koji se ničim ne može opravdati.

Pad komunizma pred željom za slobodom

I taj je, tada gotovo svemoćni totalitarizam bio osuđen na propast i propao je. Pao je pred željom naroda za slobodom i za vlastitom demokratskom državom. Zbog toga su utemeljitelji HDZ-a na današnji dan odali počast blaženom Alojziju Stepincu - zaključuju u Zajednici utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“.

Izaslanstvo naših utemeljitelja predvodio je predsjednik Zajednice Mario Kapulica, a u molitvi kod groba blaženoga Alojzija Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici pridružio im se politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier.