(VIDEO) Moramo biti brzi i uspješni u reformama. Ključno je imati dobar kreditni rejting - kako bismo imali niže kamatne stope i bili u stanju kvalitetno servisirati dugove. Drugi izazov nove vlade bit će privlačenje investicija - kako domaćih tako inozemnih. Ako ne budemo kredibilni i efikasni na planu financija, nastavit ćemo sa stagnacijom! - istaknuo je, između ostalog, međunarodni tajnik HDZ-a (saborski zastupnik) dr. Miro Kovač u gostovanju u emisiji Hrvatskog radija „U mreži Prvog“ (urednica i voditeljica: Mirjana Grahovac), koja je ujedno emitirana na HTV4.

Donosimo ključne poruke:

O pregovorima

Svakodnevno se održavaju sastanci Domoljubne koalicije i Mosta - sve ide po planu, usklađuju se stavovi. Očekujemo do kraja sljedećeg tjedna imati jasnu kadrovsku sliku, da će g. Orešković imati posložen sastav vlade te ćemo u Saboru predstaviti vladu. I početi raditi! Potrebne su reforme - kako bismo Hrvatsku doveli na pravi put. Jer - stagniramo. Ako se usporedimo s drugim državama članicama EU, na dnu smo ljestvice. Ako ovako nastavimo, prestići će nas (i) Rumunjska. To moramo spriječiti, imamo velike potencijale, a na nama je da počnemo kvalitetno raditi.

O usuglašavanju najboljih rješenja

Domoljubna koalicija je u ponedjeljak predstavila kolegama iz Mosta prijedlog ustroja vlade, koji uključuje neka nova ministarstva, dva ministarstva manje, kao i prezentaciju smanjenja broja agencija. Odlučeno je da će se krenuti s postojećim ustrojem vlade, a u šest mjeseci će se još analizirati što treba napraviti te bi se tada krenulo s reorganizacijom ustroja vlade. Ministarstva će se „popuniti“ kvalitetnim ljudima.

O reformama

Moramo biti brzi i uspješni u provođenju reformi. Ključno je imati dobar kreditni rejting - kako bismo imali niže kamatne stope i bili u stanju kvalitetno servisirati dugove. Drugi izazov nove vlade bit će privlačenje investicija, kako domaćih tako inozemnih. Ako ne budemo kredibilni i efikasni na planu financija, nastavit ćemo sa stagnacijom pa ćemo biti predzadnja država u EU po kupovnoj moći svojih građana.

O stručnosti & kvaliteti

Raspodjela ministarstava je predmet pregovora s Mostom. Mi imamo svoje prijedloge, a Most svoje. Mandatar Tihomir Orešković imat će mogućnost odabrati najbolje ljude od onih koji će biti predloženi. Stoga ne sumnjam da će to biti kvalitetna vlada. Dajmo vremena pregovaračima da do kraja idućeg tjedna formiraju vladu. Svakome u vladi ministarska funkcija bi trebala biti čast, kao i vremenski ograničen dar.