(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je ispred Središnjice - nakon sastanka s užim vodstvom stranke i dijelom ministara - dao izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na situaciju s HOS-ovom pločom u Jasenovcu.

Poštovanje prema žrtvama

Istaknuo je da se traži rješenje prema kojemu sadržaj na ploči ne bi ugrožavao ničije osjećaje.

- Tražimo najbolji zakonski put za zamjenu ploče, uz puno poštovanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, 11-orici pripadnika HOS-a koji su za slobodu položili svoje živote. Međutim, kontekst ustaškog režima u Jasenovcu i taj slogan ne idu skupa i to je ono za što ćemo naći rješenje.

Civilizirano rješenje

Predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković također je istaknuo da će se uskoro naći civilizirano rješenje.

- Rješenje se nazire, to će se dogoditi vrlo skoro. Ne bih govorio o detaljima s obzirom na to da nismo još sve precizirali i trebamo još malo razgovarati, ali vrlo brzo ćemo naći rješenje. Situacija je kompleksna, ali vjerujem da će se kroz kvalitetan razgovor pronaći rješenje koje će svima biti prihvatljivo.

KUŠČEVIĆ: Prikupljamo sva relevantna mišljenja

Ministar uprave i član Središnjeg odbora HDZ-a Lovro Kuščević danas je također dao izjavu za medije istaknuvši da je posao ministarstva prikupiti sva relevantna mišljenja.

- Posao Ministarstva uprave nije da pripremi odgovor, nego da za potrebe Vlade prikupi sva relevantna mišljenja od nadležnih tijela, znanstvenih udruga, institucija i građanskih udruga te da to objedini i uputi Vladi RH koja je jedina meritorna za izradu i usvajanje odgovora i upućivanje u Hrvatski sabor. Prikupljeno je 95 posto dokumentacije. Ne osjećam pritisak ni od koga osim od medija.