(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade mr. sc. Andrej Plenković gostovao je danas u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva (urednik i voditelj: Aleksandar Stanković). Između ostalog, govorio je o nedavno usvojenom državnom proračunu, o HDZ-u kao najvećoj hrvatskoj stranci, stanju u hrvatskom zdravstvu, razgovorima Vlade sa sindikatima, simbolima totalitarnih sustava, pregovorima Srbije i EU, nadolazećim lokalnim izborima…

Gostovanje predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PRORAČUNU

Proračun je pažljivo sastavljen dokument koji reflektira prioritete Vlade. Kvalitetan je, racionalan i uzima u obzir gospodarski rast. Arbitrarnost u prihvaćanju pojedinog amandmana, a koji se odnosi na određeni grad ili županiju, bio bi nepravedan. Analizirali smo sve amandmane, i one opozicije i pozicije te smo nakon analize odlučili da je najbolje da ih Vlada ne prihvati. I to smo argumentirali. Naš proračun ima glavu i rep i iza njega smo stali.

O BRIZI ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Na moje mjesto u Saboru došla je gospođa Ljubica Lukačić. To je bila moja vrlo jasna politička poruka koliko vodimo računa o osobama s invaliditetom. Za trenutačna izdvajanja smatram da su nedovoljna i nastojat ćemo tokom godine riješiti to pitanje.

O ZDRAVSTVU

Zdravstvo je prioritet svake vlade. Proračun, međutim, ima stavke koje ne možemo mijenjati. Oko 500 mladih liječnika je otišlo iz Hrvatske tijekom prošle tri godine, no njih se 20 posto već vratilo. Ministar je riješio pitanje zapošljavanja stažista, a nastojimo riješiti i pitanje vezano za specijalizacije i vraćanje sredstava koja su uložena u plaće tih osoba.

O SPOMEN-PLOČI U JASENOVCU

Ne radi se o transparentu koji se pojavio ispred spomenika u Jasenovcu, ploču su u gradu podignuli branitelji svojim suborcima, njima 11-orici, koji su poginuli za slobodu Hrvatske u Domovinskom ratu. A oni u svom grbu imaju natpis „Za dom spremni“. Mi smo prvo provjerili je li to zakonito - tu temu treba maknuti iz sfere politikantstva. Što se tiče samog pozdrava, on ima dvostruke konotacije. U Jasenovcu ima konotacije na ustaški režim i može vrijeđati obitelji žrtava. Žao mi je što je tako, ispričavam se onima koje natpis vrijeđa. Vrlo jasno. Međutim, isto tako, to je ploča koja je postavljena poginulim hrvatskim braniteljima, istodobno osjećam solidarnost i za njih. Ne možemo tako jednostavno odgovarati na ovo pitanje.

Upravo 2016. vodio sam kampanju na način da sam skroz maknuo te teme. Želio sam te kontroverzne teme - koje u hrvatskom društvu stvaraju tenzije i podjele - staviti na kolosijek pluralističke rasprave koju će voditi pravnici i političari. Formirat ćemo pluralističko povjerenstvo koje će se baviti ovim pitanjem. Osnovat će ga Vlada s ciljem da se upravo na taj način napravi ono što nije početkom devedesetih. Druge zemlje su imale i komisije i povjerenstva. Totalitarizama je nekoliko - i fašizam i nacizam i komunizam, a o njima treba raspravljati trezveno. Povjerenstvo će predložiti mjere prema kojima će Vlada djelovati.

O RAZGOVORIMA SA SINDIKATIMA

Mi smo razgovorima sa sindikatima pristupili vrlo transparentno i otvoreno. Održali smo sastanak, naš je cilj voditi otvoren socijalni dijalog pun povjerenja. Te razgovore koordinira ministar rada Tomislav Ćorić i ponudili smo im više nego što im je ponudila bilo koja druga vlada. To što nisu zadovoljni ne znači da se razgovori ne nastavljaju. Spremni smo na razgovor i na kompromis. Idemo korak po korak prema dogovoru.

O PREGOVORIMA SRBIJE I EU

Tu temu treba demistificirati. Primjerice, poglavlje pet za koje je Hrvatska dala suglasnost da se otvori prošli tjedan. Što mislite, koliko je mjeseci jedna velika zemlja to blokirala? Šest. I nikome ništa. Naše sporno poglavlje se odnosi na kulturu i obrazovanje. Hrvatska je preuzela neke obveze vezane za hrvatsku manjinu - koje nisu realizirali. To je vrlo lako rješivo. Srbija je znala za tu rezervu, trebamo to pitanje dedramatizirati.

O MIRNOJ REINTEGRACIJI U UKRAJINI

Naša je Vlada na sjednici u Vukovaru osnovala radnu skupinu s ljudima koji su vodili mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja - smatram da itekako mogu pomoći Ukrajini. Svi traže modalitete da se osigura mir u Ukrajini, a mi im možemo pomoći u tome: kako provesti decentralizaciju, kako izraditi zakon o oprostu, kako vratiti prognanike - sve su to teme o kojima imamo iskustvo. Odnosi s Rusijom nisu zaoštreni.

O HDZ-u KAO STRANCI DESNOG CENTRA

Borim se za što jači HDZ. Velika smo stranka i okupljamo široki krug ljudi. U zadnjih pola godine već smo osvojili vlast i formirali Vladu. To je taj ton i smjer koji dajem HDZ-u, jer želim konsolidaciju HDZ-a čvrsto usidrenog na desnom centru - gdje ga je želio i dr. Franjo Tuđman.

O LOKALNIM IZBORIMA U ZAGREBU

Imat ćemo kandidata u Zagrebu. Razgovarao sam s kolegom Mikulićem i dogovorili smo se da ćemo kandidata odabrati nakon praznika. Napravit ćemo internu anketu i vidjeti tko ima najviše šanse.