(VIDEO) Nakon što je Vlada RH održala sjednicu u Vukovaru, njeni članovi - predvođeni premijerom i predsjednikom HDZ-a mr. sc. Andrejom Plenkovićem - zapalili su sinoć svijeće ispred vukovarske bolnice, jednog od brojnih simbola stradanja i otpora Grada Heroja, u kojem danas i počinje program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2016 („Vukovar - mjesto posebnog pijeteta“).

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/molitva-i-paljenje-svijeca-u-sjecanje-na-zrtvu-vukovara

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/konkretna-i-snazna-potpora-vukovaru-vise-od-60-milijuna-kuna

U kraćem razgovoru za HTV ispred bolnice Plenković je potvrdio da će konkretnim odlukama i dalje pokazivati da odnos Vlade prema Vukovaru nije samo simbolika. Zahvalio je i generalu Gotovini što je prihvatio dužnost posebnog savjetnika u Vladi.

Prenosimo ključne poruke iz razgovora s reporterom Zoltanom Kabokom:

O ZAJEDNIŠTVU S GRADOM HEROJOM

Velike su emocije, zajedno smo s našim braniteljima, obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, onima koji su dali sve za slobodu Domovine, ljudima iz Hrvatske koji pokazuju veliki osjećaj za patnju i žrtvu Vukovara. Zadovoljstvo mi je da sam danas sa članovima i članicama svoje vlade - među kojima i s dvojicom ratnih zapovjednika gardijskih brigada generalima Medvedom i Krstičevićem - ovdje u Vukovaru s Vukovarcima i cijelom Hrvatskom.

O POMAGANJU VUKOVARU

U stalnom sam kontaktu s gradonačelnikom Ivanom Penavom bio i prije nego što sam preuzeo odgovornu dužnost predsjednika Vlade - temeljito smo upoznati s problemima Vukovara. I ranije vlade trudile su se pomoći Vukovaru - to je naša trajna moralna i politička obaveza. Učinit ćemo sve što možemo za gospodarski oporavak, povratak ljudi u grad, za kvalitetniju infrastrukturu grada, za ulaganja u Vukovar. Grad je jedina naša luka na Dunavu. Ima veliki potencijal i kapacitet. Penava je dio našeg tima, on će maksimalno pomoći. Danas smo dodijelili 60 milijuna kuna za Vukovar, potpisani su ugovori. Sva ministarstva imat će trajnu zadaću pomoći Vukovaru.

O GENERALU GOTOVINI

Drago mi je da je Gotovina prihvatio mjesto posebnog savjetnika. Njegovo iskustvo i jasna i snažna okrenutost prema budućnosti, miru, pomirenju - to je poruka ohrabrenja ovoj vladi i Hrvatskoj. Zahvalan sam što je prihvatio tu dužnost i siguran sam da će nam njegova mudrost pomoći.