U dvorani Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu - u organizaciji Akademske zajednice HDZ-a „Ante Starčević“ (AZAS), Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ) i Zaklade Konrad Adenauer - održana je stručna konferencija pod nazivom „Obrazovanje i tržište rada“. 

Usklađivanje tržišta i obrazovanja

Nakon pozdravnih govora ravnatelja ZHDZ-a Srećka Prusine i direktora Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku dr. sc. Michael A. Langea, uvodnim se govorom okupljenima obratio predsjednik AZAS-a i osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka akademik Ivica Kostović.

Akademik Kostović je istaknuo da razvoj sustava obrazovanja vodi ka gospodarskom napretku.

- Bez modernizacije sustava obrazovanja neće biti ni gospodarskog napretka niti očuvanja hrvatskog identiteta. Želimo čuti mišljenja stručnjaka kako bismo po preuzimanju odgovornosti što prije unaprijedili sustav odgoja i obrazovanja. Kada se donese program - to nije sve. Treba ga i provesti, a to ćemo uspjeti samo u koordinaciji i sinergiji svih tijela zaduženih za sustav obrazovanja.

Nakon akademika Kostovića, govor je održao državni tajnik Ministarstva znanosti i kulture njemačke savezne države Donja Saksonija dr.sc. Josef Lange. 

Detektirani problemi - ponuđena rješenja

O problemima i perspektivama obrazovanja - u odnosu na tržište rada u Hrvatskoj i Europskoj uniji - niz akademika, sveučilišnih profesora, doktora znanosti i ostalih uglednih eksperata - domaćih i inozemnih - raspravljao je na dva panela: „Reforma osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja“ i „Bolonjski proces u (ne)suglasju s tržištem rada“. Panelisti su detektirali probleme u sustavu obrazovanja te ponudili niz konkretnih i provedivih rješenja. 

PANEL 1: Reforma osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja

Na prvom panelu izlagali su i raspravljali akademik Vladimir Paar, tajnica HDZ-ova Odbora za odgoj i obrazovanje dr. sc. Olivera Jurković Majić, predsjednik HDZ-ova Odbora za odgoj i obrazovanje Tomislav Đonlić, mr. sc. Sanja Arambašić i dr. sc. Jure Zovko. Moderatorica je bila doc. dr. sc. Jelena Đugum.

Panel u cijelosti možete pogledati:

PANEL 2: Bolonjski proces u (ne)suglasju s tržištem rada

Na drugom panelu izlagali su doc. dr. sc. Ana Munk, prof. Siegfried Germann i međunarodni tajnik AZAS-a dr. sc. Tomislav Sokol.

Panel u cijelosti možete pogledati:

Zaključak - zaustaviti egzodus obrazovanih!

Akademik Ivica Kostović na kraju je iznio zaključke konferencije. Istaknuo je da je za gospodarski oporavak Hrvatske potrebno zaustaviti odljev mozgova - sve veći odlazak mladih znanstvenika i stručnjaka u druge zemlje - stvaranjem boljih uvjeta za rad.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-akademska-zajednica-hdz-razmat...