Vlada pokazuje da ne razumije što se događa u Hrvatskoj i da je jako daleko od naših građana i stvarnosti. Rast industrijske proizvodnje daleko je niži od svih zemalja istočne Europe s kojima se trebamo uspoređivati. U Hrvatskoj nema rasta koji se temelji na kvalitetnim promjenama, prilagodbama i onome što smo trebali koristiti - EU fondovima. Hrvatska ima sve potencijale za rast veći i od pet posto! - istaknula je, među ostalim, u izjavi za mnogobrojne medije danas u Središnjici eurozastupnica (i stručnjakinja za financije) Ivana Maletić.

Izjavu eurozastupnice Maletić - i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Vlada pokazuje da ne razumije što se događa i da je jako daleko od naših građana. Ali i stvarnosti. Jedino što u Hrvatskoj raste broj je broj nezaposlenih, blokiranih i iseljenih! Rast industrijske proizvodnje daleko je niži od svih zemalja istočne Europe s kojima se trebamo uspoređivati. Kod nas se događa jedan paradoks. Industrijska proizvodnja, naime, blago raste - 2,3 posto u devet mjeseci - ali pada broj zaposlenih u industrijskoj proizvodnji - 0,7 posto! Rast industrijske proizvodnje ne temelji se na ulaganjima, modernizaciji tehnologije, kvaliteti i boljem pozicioniranju na tržištu. Na tome je ova vlada trebala raditi, ali nije! 

Hrvatska siromaši - tonemo

U Hrvatskoj se događa da te pozitivne „mrvice“ iz EU „padaju“ na nas. Pozitivni trendovi koji su puno jači u drugim državama članicama osjećaju se u Hrvatskoj kroz mali, blagi pozitivni pomak. Za nas je karakteristično da je pozitivni pomak uvijek najslabiji u odnosu na druge države članice EU, a posebice u odnosu na onih 10 država s kojima se moramo uspoređivati. U odnosu na njih - zaostajemo! To pokazuje da Hrvatska siromaši i da blagostanje pada. Tonemo i divergiramo u odnosu na EU.

Galopirajući rast duga

Što se tiče potrošnje i trgovine na malo, taj je rast prenizak u odnosu na rast turizma. To je još jedan dokaz koliko kupovna moć našeg stanovništva slabi i koliko tone u siromaštvo. Zbog toga se i događaju ovi trendovi - povećanje broja ljudi koji odlaze iz Hrvatske, broja blokiranih, ukupnog duga… Imamo, naime, galopirajući rast duga opće države. U Hrvatskoj nema rasta koji se temelji na kvalitetnim promjenama, prilagodbama i onome što smo trebali koristiti - EU fondovima. Oni su morali biti vjetar u leđa našoj ekonomiji i samo pomoću njih gospodarstvo bi raslo dva posto. Hrvatska u ove četiri godine, nažalost, nije nikako dosegla rast od dva posto. 

Program za jaku Hrvatsku

Hrvatska ima sve potencijale za rast veći i od pet posto. Mi smo projicirali da će on 2019. iznositi 5,3 posto. Kada stavimo sve neiskorištene potencijale u funkciju Hrvatska će rasti i mnogo više. To je ova vlada u ove četiri godine propustila napraviti. Rast za 2016., 2017. i 2018. je od 1 do 1,5 posto u SDP-ovim projekcijama je - katastrofa! To je nešto najlošije što se Hrvatskoj može dogoditi. Druge države, posebice one u istočnoj Europi, rastu 3 do 4 posto. Hrvatska u odnosu na njih zaostaje. Nas bi s takvim „rastom“ prestigle i Rumunjska i Bugarska te bi došli na dno ljestvica rasta u EU. A ova vlada nas je već stavila na dno svih ljestvica konkurentnosti i razvoja. Upravo zato smo napravili program koji će Hrvatskoj omogućiti mnogo veći, kvalitetniji i - konkretniji rast.