Kanimo u Hrvatskoj kreirati novi gospodarski koncept, novo poslovno ozračje, atmosferu i pozitivan duh. Želimo da HDZ bude vjerodostojan - i s ljudima i s programom. Idemo s vrlo jasnim kalkulacijama - do 2020. gospodarski rast bit će pet posto. A i do smanjenja duga već je došlo. Kanimo podići kreditni rejting - koji je za vrijeme SDP-ove vlade snižavan dvaput. Ključna stvar je, dakle, gospodarski rast! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju u Dnevniku Nove TV.

Razgovor s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodio novinar Mislav Bago - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O GOSPODARSKOM RASTU

Naša je ideja u drugoj godini mandata smanjiti aktualnu stopu PDV-a - koju je s 23 na 25 posto digla SDP-ova vlada. Nakon toga bismo do kraja mandata stopu PDV-a spustili na 23 posto. Kanimo u Hrvatskoj kreirati novi gospodarski koncept, novo poslovno ozračje, atmosferu i pozitivan duh. Želimo da HDZ bude vjerodostojan - i s ljudima i s programom. Idemo s vrlo jasnim kalkulacijama - do 2020. gospodarski rast bit će pet posto. A i do smanjenja duga već je došlo. Kanimo podići kreditni rejting - koji je za vrijeme SDP-ove vlade snižavan dvaput. Ključna stvar je, dakle, gospodarski rast.

O RASTU PLAĆA

Onaj ćemo neoporezivi dio plaće - koji je sada na 2.600 kuna - krene na 3.750. Na taj ćemo način građanima ostaviti veću prosječnu neto plaću. Smanjivanje poreza na dohodak s 40 na 36 posto usmjereno je na to da ljudima koji razmišljaju hoće li ostati u Hrvatskoj ili otići - da imaju razlog ostati. To je dio cjelovite porezne reforme - koja će zaokružiti i rasterećenje poduzetnika i povećati prihode građana.

O NOVIM RADNIM MJESTIMA

Imamo jasan plan ekonomske politike. Tu smo danas bili vrlo jasni - kada smo govorili i o poljoprivredi, i o reindustrijalizaciji, i o novim radnim mjestima… Hrvatska trenutno ima stopu zaposlenosti 60 posto - želimo da ona dođe na 68 posto. EU na razini država članica želi imati tu stopu na 75 posto. Moramo generirati nova radna mjesta - to je jedini način da zemlja koja je završila tranziciju i ušla u EU krene naprijed. Sve kreditne i međunarodne financijske institucije procjenjuju rast Hrvatske od 1,2 do 1,8 posto. Rast će ove godine biti 2,5 posto. To je puno više nego ranije. Da bismo dostigli zemlje srednje i istočne Europe, želimo do 2020. doći na pet posto.

O MILANOVIĆEVOJ NEVJERODOSTOJNOSTI

Zoran Milanović je bio premijer od 2012. do 2015. Kao eurozastupnik, lobirao sam u Europskom parlamentu za Rezoluciju o Srbiji - kako bi Srbija ukinula sporni zakon u kojem je proširila regionalnu hibridnu jurisdikciju. To nije univerzalna nadležnost. Mi kao članica EU ne dopuštamo tako nešto. Milanović na ovoj temi nema nikakvu vjerodostojnost - niti nam je pomogao, niti se angažirao. Mi smo bili ti koji smo uvrstili u pregovaračka stajališta EU u poglavlje 23 sve ključne teme koje su rezidualne nakon vremena velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku. Iskoristit ćemo proces pregovora Srbije o pristupanju u EU da se ta pitanja riješe.

O FORMIRANJU VLADE

Neću dopustiti nikakve ucjene. Ne dolazi u obzir da netko bira HDZ-u tko će biti naš kandidat za predsjednika Vlade. Europska je i hrvatska praksa da najjača stranka koja formira postizbornu koaliciju daje predsjednika Vlade. To je pozicija od koje neću odstupiti. Ničiji ultimatum neću prihvatiti.