Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon sastanka s predstavnicima Mosta u Središnjici naše stranke - dao izjavu za brojne okupljene novinare. Zajedno s njim bio je čelnik Mosta Božo Petrov koji je, također, dao izjavu.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O CJELOVITOM PAKETU

Završili smo još jedan krug pregovora. Vrlo smo detaljno raspravljali o ustroju buduće Vlade. Moj je dojam da smo blizu konačnog dogovora. Cilj je da u sljedeća dva dana našim strankama predstavimo modele rješenja i mislim da bismo do petka trebali imati dogovor o cjelovitom paketu. Što se tiče današnjeg tijeka razgovora i ukupne izgradnje kvalitetnog odnosa s kolegama iz Mosta - zadovoljan sam. Vjerujem da smo ovo vrijeme između izbora i prve sjednice Hrvatskog sabora kvalitetno iskoristili. Ako se do petka potvrdi načelno razumijevanje koje smo ovih dana postigli, mislim da ćemo idućeg tjedna moći ići prema vrlo brzom formiranju Vlade.

O DUŽNOSTIMA & STABILNOJ SURADNJI

Raspravili smo niz pitanja, uključujući i podjelu dužnosti u okviru Hrvatskog sabora. Tražimo rješenje na temelju kojeg bi i HDZ i Most bili zadovoljni. Danas sam kolegama iz Mosta rekao da je naš cilj dogovoriti stratešku stabilnu suradnju u okviru buduće Vlade. Mislim da su mandati koje su i HDZ i Most dobili od građana snažan poticaj da ta suradnja bude kvalitetna i dugotrajna.

O POTPORI & POTPISIMA

Što se tiče pitanja o tome postoji li mogućnost da HDZ dođe do predsjednice RH sa 76 potpisa u bilo kojoj varijanti - i to je na stolu. Ta mogućnost, međutim, nije prioritet. Želim da se sve ono što u ovim razgovorima bude zajednički dogovor na kraju reflektira kao zalog kvalitetnog rada buduće Vlade. To je po mom dubokom uvjerenju najvažnije. Do ponedjeljka ćemo imati sasvim jasnu situaciju.

O DOGOVORU S MANJINAMA

Razgovaramo s predstavnicima nacionalnih manjina. Očekujem da ćemo imati potpise svih manjina. Mislim da je to dobro i poticajno.