Kao što sam rekao danas kada je predsjednica RH donijela odluku da mi povjeri mandat za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske - imamo veliku odgovornost prema građanima. Naš plan reformi bit će orijentiran na cjelovitu poreznu reformu i daljnje investiranje u generatore rasta - u sve one industrije koje mogu kreirati nova radna mjesta. Želimo stabilnost javnih financija, nastavak obrazovne reforme i jačanje svih državnih institucija! Također, mogu vam ekskluzivno reći da će predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH biti dr. sc. Davor Božinović - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a (i mandatar Vlade Republike Hrvatske) mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju na RTL Danas.

Intervju s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodila urednica i voditeljica Mirjana Hrga -  možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ODGOVORNOSTI & PROGRAMU

Pred nama je veliki posao. Kao što sam rekao danas kada je predsjednica RH donijela odluku da mi povjeri mandat za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske - imamo veliku odgovornost prema građanima. Nadam se da ćemo biti na visini zadaće. Nakon ovakvog izbornog rezultata u poziciji smo da, kao što sve odgovorne političke stranke rade, pristupimo transformaciji izbornog programa u onaj Vlade. Te da krenemo rješavati sve one ključne probleme koji muče hrvatske građane. Naš plan reformi, u smislu ekonomske politike, bit će orijentiran na cjelovitu poreznu reformu i daljnje investiranje u generatore rasta - u sve one industrije koje mogu kreirati nova radna mjesta. Želimo stabilnost javnih financija, nastavak obrazovne reforme i jačanje svih državnih institucija. Bez pravne i porezne predvidljivosti nema ulaganja ni domaćih gospodarskih subjekata ni stranih investitora.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/andrej-plenkovic-mandatar-vlade-republike-hrvatske

O PROCEDURI & IZGLASAVANJU VLADE

Razgovarat ćemo o tome hoće li Vlada biti formirana prije izglasavanja Mostovih prijedloga - sutra je sastanak između HDZ-a i Mosta. Želimo perfektuirati upravo te dogovore - vidjeti proceduralno sa službama Hrvatskog sabora i predsjednikom Hrvatskog sabora akademikom Željkom Reinerom što je moguće u kojem roku. Kao pravnik i legalist želim da se poštuje procedura.

O STRUČNOSTI & KVALITETI

Limitiran je broj ministarskih mjesta. HDZ je kao najveća, stožerna hrvatska stranka bogata pojedincima - vrlo kvalitetnim stručnjacima. Mogli bismo formirati nekoliko Vlada. Uvijek je na mandataru i određenom političkom dogovoru u okviru stranke pronaći najbolja rješenja za budućnost. Na toj ću crti s kolegama obaviti u sljedećim danima brojne razgovore. Prije nego što sam dobio mandat, svjesno i namjerno nisam htio voditi razgovore o kadrovima - to bi unijelo puno spekulacija, a što je nepotrebno. Bilo je potrebno dobiti stabilnu parlamentarnu većinu. Dokaz tome je potpis 91 izabranog zastupnika. Mogu vam ekskluzivno reći da će predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH biti dr. sc. Davor Božinović. Bilo bi zaista neobično i ispod dosegnutog ranga ravnopravnosti spolova da u Vladi ne bude žena. Učinit ću sve da bude dovoljan broj kolegica u Vladi.

O ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA U INA-i

Pitate me „jesam li za nastavak arbitraže“? Bio sam o tome decidiran još uoči početka izborne kampanje - založio sam se za nastavak arbitraže, za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa u našoj strateškoj naftnoj kompaniji. Međudioničarski ugovor je jasan - modernizacija rafinerija u Rijeci i Sisku. Kada preuzmem odgovornost za Hrvatsku, temeljito ću se upoznati sa svim detaljima o poslovanju INA-e, o otvorenim pitanjima i pravnim procesima. Vodit ću računa da se naši državni interesi maksimalno zaštite.