Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon svečanog prijema u Hrvatskom saboru u povodu Dana neovisnosti - dao izjavu za brojne okupljene novinare. Zajedno s njim bio je čelnik Mosta Božo Petrov koji je, također, dao izjavu.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O DOGOVORU

Nakon izbora 11. rujna vodili smo vrlo temeljite, angažirane, partnerske i prijateljske razgovore te postigli dogovor o svim bitnim pitanjima koja su bila na dnevnom redu. Počevši od sedam točaka koje je Most naveo prije izbora, potom rada i sastava Vlade, u smislu broja portfelja i rotirajućoj koncepciji na čelu Sabora. Dogovoreni model je europsko rješenje, a to je da će prve dvije godine mandata predsjednik Sabora biti gospodin Božo Petrov, a druge dvije godine pripast će predstavniku HDZ-a. Ovo ću rješenje predstaviti našim stranačkim tijelima. Kompromisi koje smo postigli najbolje odražavaju jasnu volju hrvatskih birača i potvrđuju naše svjetonazorske i programske bliskosti. Očekujem stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu. Htio bih zahvaliti Petrovu i svim njegovim suradnicima koji su s nama radili na postizanju ovoga dogovora za koji smatram da je kvalitetan i konkretan.

O SASTAVU VLADE

Ideja je da buduću hrvatsku Vladu prije svega sastave članovi HDZ-a i Mosta. Dogovorili smo da će Most dobiti potpredsjednika Vlade, koji će ujedno biti ministar uprave. Osim toga, Mostu su pripala ministarstva unutarnjih poslova, pravosuđa te zaštite okoliša i energetike.

O POTPISIMA

Što se tiče broja potpisa, mislim da ćemo ih imati oko 90, a možda čak i više od 90. Možda još neki pristigne prije sastanka s predsjednicom RH.

O PRIORITETU U PREGOVORIMA

Nakon što je hrvatski narod dao većinsko povjerenje HDZ-u i nakon što je dio hrvatskog naroda dao povjerenje Mostu - naš izbor s kim ćemo pregovarati bio je Most. Mogu slobodno reći da smo imali alternative, ali prioritet nam je bio Most. To je poruka vjerodostojnosti.