U Banskim dvorima danas je održana 13. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo, između ostalog, na dogovor koji su postignuli Vlada i sindikati državnih službi, pitanje sigurnosti u Hrvatskoj, političku stabilnost u zemlji, podizanje izgleda za hrvatski kreditni rejting, gospodarski rast te nedavni sastanak sa županima.

Uspješni završetak razgovora

Na samom početku izlaganja, predsjednik Plenković govorio je o postignutom dogovoru sa sindikatima državnih službi.

- Zahvaljujem se ministru rada i mirovinskog sustava Tomislavu Ćoriću, ministru financija Zdravku Mariću te svim ostalim kolegicama i kolegama koji su pridonijeli uspješnom završetku razgovora između Vlade i sindikata. Dogovor koji je postignut vrlo je kvalitetan - pokazuje duh partnerstva i poštovanja Vlade prema sindikatima.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/vlada-i-sindikati-postigli-dogovor-nakon-35-sati-pregovora-bozicnice-do-31-prosinca-1137245

Nacionalna sigurnost

Nakon što je osudio teroristički napad u Berlinu i ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari, predsjednik Plenković još je jednom izrazio sućut obiteljima žrtvama te vladama Savezne Republike Njemačke i Ruske Federacije.

- Terorizam je ozbiljna prijetnja suvremenog svijeta. Hrvatska, kao članica EU i Sjeverno-atlantskog saveza, o tome posebno mora voditi računa. Vlada je na jednoj od svojih prvih sjednica osnovala povjerenstva za izradu nove strategije nacionalne sigurnosti i novog zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Rad ćemo intenzivirati uzimajući u obzir nove prijetnje i ugroze te pronaći odgovarajuće zakonske i operativne mjere kako bismo poboljšali suradnju s državama u okviru europskih, odnosno transatlantskih organizacija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sustav-domovinske-sigurnosti-i-nova-strategija-radi-zastite-svakoga-naseg-covjeka

Učinkovita zaštita granice

Plenković se dotaknuo i prošlotjednog sastanka Europskog vijeća na kojem se raspravljalo i o mjerama koje se zajednički poduzimaju kako bi se kontrolirao migracijsko-izbjeglički proces.

- Na naš prijedlog, Europsko vijeće uvrstilo je u zakonik o schengenskim granicama zaključak koji podrazumijeva uzimanje u obzir specifičnog položaja država poput Hrvatske, koja u ovom trenutku nastoji ispuniti kriterije za ulazak u schengenski sustav, i to će nam sigurno pomoći da ne dođe do novih troškova, odnosno problema na granicama sa susjednim državama koje već jesu u okviru Schengena. Hrvatska je članica EU s najdužom kopnenom vanjskom granicom i moramo je učinkovito štititi.

http://vijesti.hrt.hr/365290/plenkovic-jedinstven-tretman-svih-drzava-u-schengenu

Politička stabilnost & kreditni rejting

U osvrtu na nedavnu projekciju agencije Standard & Poor's, Plenković je istaknuo da je Hrvatska, unatoč izvanrednim izborima, osigurala političku stabilnost te kvalitetnu ekonomsku i fiskalnu politiku.

- Guverner Europske središnje banke je na sjednici Europskog vijeća govorio o gospodarskom rastu u zemljama članicama, dobrim projekcijama za iduću godinu i smanjenju nezaposlenosti. Upravo su to trendovi koji se vide u Hrvatskoj. Možemo biti zadovoljni s recentnim izvješćem Standard & Poor's - jedne od triju ključnih svjetskih agencija koje se bave kreditnim rejtingom. Projekcija je bolja nego u proteklih osam godina.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/podizanje-izgleda-za-hrvatski-kreditni-rejting-iznimno-je-ohrabrujuci-znak-za

Sastanak sa županima- ravnomjerni razvoj zemlje

Predsjednik Vlade i HDZ-a se osvrnuo, na kraju uvodnog obraćanja, i na nedavno održani sastanak sa svim županima te predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina. Naglasio je da su župani iskazali zadovoljstvo organiziranjem susreta - prvoga takvog u našoj demokratskoj praksi.

- Postoji višerazinsko upravljanje Hrvatskom. Vlada je prepoznala ulogu hrvatskih županija te ćemo u vremenu koje je pred nama voditi računa o partnerstvu i dijalogu te pravodobno prepoznavati ključne razvojne projekte za sve dijelove Lijepe Naše. Tako ćemo realizirati jedan od naših temeljnih ciljeva - ravnomjerni regionalni razvoj zemlje.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/sastanak-sa-zupanima-svi-ministri-moraju-biti-svjesni-kljucnih-projekata-u-vasim

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-partnerstvo-sa-zupanijama-gradovima-i-opcinama-na-dobrobit-gradana-u-svim