Dogovorili smo se s kolegama iz Mosta, kao partnerima u budućoj Vladi. Prije svega, na temelju povjerenja te programske i svjetonazorske bliskosti. Postigli smo i određene kompromise kada je riječ o ustroju i sastavu Vlade. Most će prema tom dogovoru imati četiri člana Vlade. Dogovorili smo i model rotacije predsjednika Hrvatskog sabora - prve dvije godine to će mjesto pripasti Mostu, a druge dvije HDZ-u. To u institucionalnom pogledu rezimira kompromis koji je postignut. Danas su svi članovi Nacionalnog vijeća HDZ-a jednoglasno podržali ovaj dogovor! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju u Dnevniku HTV-a.

Razgovor s predsjednikom HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O POLITIČKIM PARTNERIMA

Nakon što smo održali sjednicu Nacionalnog vijeća dan nakon izbora, 12. rujna, dogovorili smo cijeli hodogram aktivnosti. Temeljem rezultata, odabrali smo da naš politički partner u poslijeizbornoj fazi bude Most. Ujedno smo donijeli i odluku da razgovaramo s predstavnicima nacionalnih manjina te da usporedno, ukoliko postoje drugi zastupnici izabrani u Hrvatski sabor koji su spremni dati potporu HDZ-u, vodimo i taj dijalog.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-nakon-nacionalnog-vijeca-formirali-smo-tim-za-pregovore-o-sastavljanju

O DOGOVORU S MOSTOM

Dogovorili smo se s kolegama iz Mosta, kao partnerima u budućoj Vladi. Prije svega, na temelju povjerenja te programske i svjetonazorske bliskosti. Postigli smo i određene kompromise kada je riječ o ustroju i sastavu Vlade. Most će prema tom dogovoru imati četiri člana Vlade. Dogovorili smo i model rotacije predsjednika Hrvatskog sabora - prve dvije godine Most, a druge dvije HDZ. To u institucionalnom pogledu rezimira kompromis koji je postignut.

O SJEDNICI NACIONALNOG VIJEĆA

Danas su svi članovi Nacionalnog vijeća HDZ-a jednoglasno podržali ovaj dogovor. Predstoji nam druga faza posla koja se odnosi na sastavljanje Vlade. Mislim da su svi kolege u HDZ-u zadovoljni i rezultatom izbora i procedurom koja je provedena nakon izbora.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jednoglasna-potpora-predsjednistva-i-nacionalnog-vijeca-hdz-dogovoru-s

O POTPORI MANJINA

Uz potporu Mosta, imat ćemo i potporu svih predstavnika nacionalnih manjina. To je jedna važna poruka. U našem je društvu potrebno stvarati jedno pozitivno ozračje, imati nacionalne manjine uz parlamentarnu većinu, voditi računa o manjinskim pravima i na taj način slati važnu poruku i o položaju Hrvata u BiH i drugim susjednim državama.

O PROGRAMU

Naš prvi potez bit će predstavljanje programa Vlade zastupnicima u Hrvatskom saboru i hrvatskoj javnosti. Sve ono što smo naznačili kao ključno u našem izbornom programu. Naš je program fokusiran na budućnost, gospodarstvo, konkurentnost, radna mjesta, demografsku obnovu… Sve su to teme koje će biti detaljno elaborirane u programu Vlade.