Ponos. Zajedništvo. Domoljublje. Nakon što je usvojen Dnevni red, predsjednik Tomislav Karamarko na XVII. Općem saboru HDZ-a podnio je izvješće o radu stranke u zadnje četiri godine.

- HDZ je nositelj većine u Hrvatskom saboru i najznačajniji faktor reformske Vlade. U protekle četiri godine stranka je ostvarila sve ključne zadaće koje smo zajedno ja, članovi Predsjedništva i drugih tijela stranke postavili tražeći vaše povjerenje! - neke su od ključnih poruka iz govore predsjednika HDZ-a.

Govor predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Obnovljen pobjednički duh

Dopustite da, prije svega, pozdravim hrvatske branitelje - naše junake koji su pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana obranili i oslobodili Hrvatsku. Ujedno čestitam Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske svim djelatnim i pričuvnim pripadnicima naših pobjedničkih Oružanih snaga. Prije nešto više od 15 mjeseci svečano smo obilježili obljetnicu Prvog Općeg sabora HDZ-a. Tada smo najavili pobjedu na izborima za Hrvatski sabor i preuzimanje odgovornosti za Hrvatsku. Tu smo najavu i ostvarili! HDZ je nositelj većine u Hrvatskom saboru i najznačajniji faktor reformske Vlade. U protekle četiri godine stranka je ostvarila sve ključne zadaće koje smo zajedno ja, članovi Predsjedništva i drugih tijela stranke postavili tražeći vaše povjerenje. Prihvatili smo obvezu obnoviti pobjednički duh u stranci - koja je bila pritisnuta gubitničkim mentalitetom. Pobijedili smo u zadnje četiri godine na svim izborima. HDZ smo vratili na mjesto najsnažnije političke stranke u Hrvatskoj.

Neće im uspjeti!

Onima koji su pokušavali unijeti razdor u našu stranku to nije uspjelo, a neće im uspjeti ni sada. Nije im uspjelo jer oni koji postavljaju ultimatume, koji donose ideološke presude bez ijednog dokaza, koji negiraju demokratske procedure skrivajući se iza lažnog puritanizma, koji žele nered i nefunkcionalnu državu - ne mogu uspjeti! To im neće proći. Vladu u kojoj je HDZ stožerna stranka pokušavaju srušiti isti oni kojima su puna usta reformi. Ali, samo deklarativno - na razini medijskim spinova i podmetanja. Samo na razini želja za osobnom promocijom. Iza toga je praznina.

Hrvatska treba jaki HDZ

Nema vremena za iscrpljivanje još jednim izborima. Hrvatska treba jaku, odlučnu i nepokolebljivu Vladu. Koja će štititi i promicati nacionalne interese. Hrvatska treba jaki HDZ! Na tom pitanju nećemo popustiti. Neću dopustiti laž da sam ja osobno, ili svi mi kao stranka, učinili nešto što se kosi s hrvatskim zakonima i nacionalnim interesima. Suradnja je uvijek dogovor i kompromis. No, suradnja koja je ultimatum - nije suradnja! To je prizemna ucjena na koju nikada neću pristati.

Istina je samo jedna

Meni je Domovina i interes hrvatskog naroda uvijek na prvom mjestu. Nikada neću dopustiti da zbog podmetanja, laži, orkestriranih napada, pa i mržnje, netko od nas ne može ponosno i uzdignute glave hodati ulicom. Nikome neću dopustiti da nas ponižava bez obzira iz kojeg dijela političkog spektra on dolazio. Ne bojim se ni napada, ni laži, ni objeda. Istina je samo jedna, a ona je - budite sigurni - na našoj strani. Obranit ću je jer ste mi vi za to dali mandat. Naša domovina koju smo teško izborili iznad je svakog pojedinca i stranke, od tog načela neću odustati. Budite bez brige - nećemo dopustiti da SDP i Most uspiju u naumu i sruše ovu Vladu koja je pokrenula čitav niz reformi. Nećemo dopustiti da sruše vladu i da na vlast opet vrate Zorana Milanovića.