Gostujući u Dnevniku HTV-a, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sumirao je proteklu, politički turbulentnu godinu, ali i najavio prve poteze svoje Vlade u onoj sljedećoj. Naglasio je da hrvatskim ljudima želi poslati poruku optimizma - da se osvijesti ono što je dobro, a da će Vlada učiniti sve da se riješi ono što se još mora riješiti.

O Agrokoru, Ini, promjenama partnera u Vladi, odnosima sa Slovenijom i ostalim izazovima s kojima se suočio i koji su još pred nama - s predsjednikom Plenkovićem razgovarala je urednica Katarina Periša-Čakarun. Razgovor možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O AGROKORU KAO NAJZAHTJEVNIJEM IZAZOVU

Generalno gledajući, mislim da smo ostvarili većinu planiranih ciljeva, a na dnevnom redu smo imali puno tema koje su svojevrsni simbol hrvatske političke i gospodarske tranzicije. Kada bih morao izdvojiti najteži, najzahtjevniji događaj pred kojim smo se našli - to je kriza u Agrokoru. Bila je takvih dimenzija da smo morali koristiti nove, posebne alate kako bismo se s njom uspješno suočili, koristeći iskustva drugih zemalja koje su se našle u sličnim krizama - poput Italije u slučaju s Parmalatom.

Donošenje posebnog zakona spriječilo je ne samo slom te kompanije i gubitak tisuće radnih mjesta u njoj, nego i prelijevanje krize na čitavo gospodarstvo i posvemašnju destabilizaciju našega financijskog sustava. Lex Agrokor je bio jedino moguće rješenje da se sačuvaju gospodarstvo i radna mjesta. Odabrali smo dobar put koji je omogućio da se isplate mali i srednji dobavljači, kao i OPG-ovi, te da se nađe novo financiranje.

O ZBILJSKIM POSTIGNUĆIMA & PORUCI OPTIMIZMA

Doista smo se ponašali odvažno i odgovorno, a kao rezultat toga imali smo nastavak pozitivnih trendova kao da se ništa nije niti dogodilo - i rast BDP-a, i smanjenje javnog duga i deficita, i smanjenje nezaposlenosti, i najuspješniju turističku sezonu… Imam dojam da javnost nije u potpunosti svjesna kakvu smo katastrofu spriječili. I inače mi se čini kao da je zamagljen niz pozitivnih aspekata u nekakvoj težnji da se na sve gleda s pesimizmom. Želim hrvatskim ljudima poslati poruku optimizma. Da osvijestimo ono što je dobro, a da će Vlada učiniti sve da se riješi ono što se još mora riješiti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-hdz-ima-snaznu-volju-pobjednicki-duh-strucne-ljude-i-kvalitetni-program-na

O NEODGOVORNOJ & KRITIKANTSKOJ OPORBI

Oporba nije imala baš neko kreativno rješenje za krizu u Agrokoru. Sve se svodilo na kritikantstvo u Hrvatskom saboru i na one selfije koji su javnosti već dobro poznati. Nisu bili na potrebnoj razini političke odgovornosti. Volio bih da su prepoznali ovu krizu kao temu oko koje smo mogli graditi zajednički nazivnik. Raskid suradnje s Mostom upravo na ovoj temi bila je ispravna politička odluka. Ako ste predsjednik Vlade, menadžer neke kompanije ili trener nogometnog tima, ne možete imati u ekipi tri, četiri igrača koja pucaju na vlastiti gol.

O DUBOKIM REFORMAMA & GOSPODARSTVU

Od vanjskopolitičkih prioriteta u idućem periodu izdvojio bih naš ulazak u Schengen, OECD i Eurozonu, a na unutarnjem planu provedbu reformi u ključnim područjima - obrazovanju, pravosuđu te mirovinskom i zdravstvenom sustavu. Temeljna zadaća koju sam dao svim ministrima jest da iduća godina mora biti godina dubokih, korjenitih reformi, posebno što je to prva godina u ovom desetljeću bez izbora.

Osigurali smo preduvjet stabilnosti, a sada je na nama da dinamiziramo gospodarstvo, da budemo društveno osjetljivi i solidarni prema onima kojima je najteže, bilo da je riječ o umirovljenicima, nezaposlenima, radnicima s niskim plaćama... Da pozitivne trendove konkretno osjete u svojim životima. Gospodarstvo - to je glavna zadaća Vlade RH!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-iducu-godinu-moramo-iskoristiti-za-ubrzanje-reformi-i-pokretanje-istinskih

O STABILNOJ PARLAMENTARNOJ VEĆINI

U svim ključnim trenucima u Hrvatskom saboru, od ljeta naovamo, uspjeli smo imati vrlo čvrstu koheziju 78 zastupnika, nekada i više. HNS se pokazao kao pouzdan partner, suradnja je jako dobra, a parlamentarna većina stabilna.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/otkad-je-plenkovic-preuzeo-hdz-imamo-dvije-briljantne-izborne-pobjede-stabilnu

O OTKUPU INA-e BEZ POVEĆANJA JAVNOG DUGA

Kolega Viktor Orban niz mi je puta u razgovorima na marginama Europskog vijeća prenio da Mađarska želi da MOL proda svoj udio u INA-i, i da to bude i brzo i pravedno. Hrvatska vlada ne želi da otkup MOL-ovih dionica dovede do povećanja javnog duga - i na listi kriterija taj nam je najvažniji. Temeljito smo se pripremili, tražimo međunarodne savjetnike koje ćemo ovisno o njihovim kvalifikacijama i iskustvima kombinirati po fazama procesa. Kada dobijemo njihove ponude, analize i procjene, donijet ćemo sve potrebne odluke kako bismo ostvarili svoj cilj. To nije posao „otići u dućan i kupiti neki artikl“. S tako ozbiljnim stvarima ne treba brzati.

O GRANICI SA SLOVENIJOM

Što se tiče granice sa Slovenijom, Hrvatska će se ponašati odgovorno, nećemo povlačiti jednostrane poteze, ali  ćemo znati štititi ono što je naše.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ocekujemo-da-se-slovenija-suzdrzi-od-jednostranih-poteza-jer-cemo-znati-postovati