Grčiću, govorite da je smanjenje dva posto PDV-a „sedam milijardi kuna“ - to nije točno! Uzmite papir i olovku i - izračunajte. To je stvar elementarnog izračuna! Kada biste znali koliko je točno, znali biste da je to - tri milijarde kuna. „Rast“ koji je zabilježen u prva dva kvartala ove godine praćen je enormnim povećanjem javnog duga. Grčiću, Vi ste potpredsjednik Vlade koja je državu zadužila za gotovo 100 milijardi kuna! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik HDZ-ova Odbora za financije doc. dr. sc. Tomislav Ćorić u sinoćnjem gostovanju u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ (urednik i voditelj: Domagoj Novokmet). A u studiju je Milanovićevu „gospodarsku“ politiku „tumačio“ prvak glumljenog optimizma - a sad smo saznali i „vrstan“ matematičar! - Branko Grčić. Pred cijelom hrvatskom javnošću dobrano se, naime, osramotio pokušavši neuspješno parirati našem ekonomskom stručnjaku dr. sc. Ćoriću. Grčić je, naime, „stručno“ pojasnio da „dva posto od PDV-a u proračunu iznosi sedam milijardi kuna“!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/grcic-ne-zna-koliki-je-godisnji-prih...

Donosimo ključne poruke:

Grčiću, nije sedam - već tri milijarde kuna!

Ne da se „ne slažem s Grčićem“, već je ovo stvar - elementarnog izračuna! Grčiću, govorite da je dva posto smanjenje PDV-a „sedam milijardi kuna“ - to nije točno! A nije ni „nešto manje od sedam milijardi kuna“, o tome se i radi. Uzmite papir i olovku i - izračunajte. Kada bi znali koliko je točno, znali bi da je to - tri milijarde kuna.  Dakle, smanjenje PDV-a može doći kao rezultat čitavog niza mjera, ne ad hoc. 

Hrvatska je dva kvartala bila u gospodarskom plusu. Imali ste vremena da realizirate „Plan 21“. Jedna od ključnih stvari koje ste u njemu naveli je rast od 5 posto BDP-a u 2015. Nakon godina pada, imamo „rast“ od 0,8 posto. U Hrvatskoj je, nadalje, nekoliko puta intervenirano u porezne procese. Svatko tko dolazi investirati - odustat će! A čak četiri puta ste promijenili ravnatelja Porezne uprave!

SDP-ov porezni „udar“ na građane

Hrvatska poduzeća ne investiraju vani, to se treba promijeniti. Država koja ovisi o stranom kapitalu, a nema dovoljnu domaću akumulaciju, mnogo je podložnija šokovima povlačenja tog kapitala. To je slučaj u Hrvatskoj. To ćemo promijeniti! Imamo rješenja. Grčiću, zaboravili ste poreznu izmjenu koja je u mandatu vaše vlade „pojela“ sve ostale, a to je - povećanje PDV-a. 

O gospodarskom oporavku 

Naš program i koncept gospodarskog razvoja - kojeg smo napravili zajedno s našim partnerima iz IFO instituta - konačno će omogućiti cijeloj Hrvatskoj i svim našim građanima da izađemo iz krize. Dio mjera našeg gospodarskog programa predstavljen je javnosti - dok će dio biti predstavljen tijekom kampanje. A jučer smo svjedočili vrlo paušalnoj ocjeni Milanovićevih ministara o našem prijedlogu smanjenja PDV-a. To je samo jedna u setu mjera koja slijedi nakon poboljšanja poslovnog okruženja. Grčić se neki dan čudio kako je Hrvatska na 77 mjestu na jednom od indeksa, ali to je realnost. Četiri godine ova vlada tapka u mjestu! 

SDP-ov sindrom neuspjeha

Kao jedan od prvih poteza po dolasku na vlast treba napraviti izmjenu zakonskih okvira, smanjenje procedura i stvaranje pozitivne poslovne klime u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je 320.000 blokiranih građana - kojih je uoči dolaska na vlast Kukuriku koalicije bilo 216.000 . Također, prije dolaska Milanovićeve vlade BDP- je dva kvartala bio u rastu - nakon čega slijedi tri godine pada. U protekle četiri godine 44 puta je intervenirano u porezni sustav te su četiri puta promijenjeni ravnatelji Porezne uprave. Prvi potez po dolasku na vlast Kukuriku koalicije bio je povećanje PDV-a s 23 na 25 posto!

„Eksplozija“ javnog duga

Hrvatska je u mandatu ove vlade izgubila dva posto BDP-a. U protekle tri godine dodana vrijednost je - na godišnjoj razini - pala za 10 milijardi kuna! „Rast“ koji je zabilježen u prva dva kvartala ove godine praćen je enormnim povećanjem javnog duga. Grčiću, Vi ste potpredsjednik Vlade koja je državu zadužila za gotovo 100 milijardi kuna. A ne zna se još kolika su nenaplaćena potraživanja. To je najveće zaduženje u hrvatskoj povijesti i u mandatu jedne vlade.