(BOŽIĆNI DOMJENAK) Nakon 2016. i trijumfa na parlamentarnim izborima, HDZ je i ove godine, na lokalnim izborima, ostvario izvrsni rezultat - pobijedili smo u 13 županija, u oko 50 posto gradova i još više općina! To pokazuje snagu i konsolidiranost HDZ-a, našu pripravnost da na svim izborima pokažemo maksimum te, na temelju programa, dobijemo potporu hrvatskih građana. Velika hvala svim članovima na doprinosu uspjehu naše stranke! - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković na božićnom domjenku za predstavnike medija, održanom nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednistvo-i-nacionalno-vijece-hdz-potpora-dijalogu-sa-slovenijom-i-pohvale

Korektiv javnosti

Obraćajući se okupljenim uzvanicima i stranačkim dužnosnicima, Plenković je zahvalio i medijima na izvještavanju o našim aktivnostima, na komentarima i kritikama:

- Korektiv javnosti dobar, koristan i zdrav za svaku stranku. Pažljivo osluškujemo na koji se način percipira naša ukupna aktivnost.

Globalni izazovi & očuvanje identiteta

U idućoj godini - nastavio je Plenković - učinit ćemo sve da naš program i usmjerenost na reforme budu ključne teme. Uz ubrzanu apsorpciju europskih sredstava, nastojat ćemo učiniti Hrvatsku kvalitetnijim i ugodnijim mjestom za život:

- Ova je godina bila vrlo dinamična, s mnogim naslijeđenim problemima i izazovima političkog, gospodarskog i sigurnosnog karaktera. Neovisno o količini zadaća koje su pred nama, imamo dobru volju, znanje, stručne ljude i kvalitetni program koji će naš narod i zemlju učiniti spremnima da se suoče s izazovima globalizacije. Istodobno, vodimo računa o našoj kulturi, tradiciji i identitetu, vrijednosnoj orijentaciji te, kao stranka, našem narodnjačkom i demokršćanskom karakteru.

Veće plaće & rast potrošnje i BDP-a

Plenković je podsjetio na vrlo dobre ekonomske pokazatelje - od smanjenja javnog duga i deficita, do rasta BDP-a, industrijske proizvodnje i potrošnje. Imali smo i najbolju turističku sezonu u povijesti:

- Zahvaljujući konkretnim učincima porezne reforme, građani imaju veće plaće. Osim toga, kroz dijalog s poslodavcima i sindikatima, podjednako smo podigli osnovice plaća za državne i javne službenike, povećali dva puta u godinu minimalnu plaću, čime smo iskazali društvenu solidarnost.

Na braniku nacionalnih interesa

Što se tiče vanjskopolitičkih pitanja, nastojimo rješavati probleme sa Slovenijom, BiH, Srbijom i Mađarskom.

- Sve su teme jednako aktivne i zahtjevne. No, znamo koja je naša linija: linija zaštite hrvatskih nacionalnih interesa! Dijalogom i civiliziranim europskim pristupom čvrsto stojimo na braniku onog što su interesi naše domovine! - zaključio je predsjednik Plenković.

BANSKI DVORI: Uloga medija presudna za demokraciju

Predsjednik Plenković organizirao je jučer i u Banskim dvorima božićni domjenak - za izvjestitelje s Vladinih sjednica te glavne urednike medija. Istaknuvši važnost slobode govora, a označivši ulogu medija kao presudnu za demokraciju suvremenog svijeta, još jednom je osudio sve prijetnje svim novinarima:

- Danas bez slobode riječi, bez mogućnosti da se iskaže svoj stav, ne mogu zamisliti slobodnu Hrvatsku. Učinit ćemo sve da vaš rad i uloga u društvu imaju odgovarajuće mjesto koje se poštuje, cijeni i njeguje.

Obraćanje predsjednika Plenkovića novinarima i urednicima u Banskim dvorima možete pogledati u cijelosti: