Eurozastupnik (i prvi koji je javno istaknuo kandidaturu za predsjednika HDZ-a) Andrej Plenković danas je na zagrebačkom groblju Mirogoj - nakon što se pridružio izaslanstvu HDZ-a u polaganju vijenaca na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O povijesnoj ulozi dr. Tuđmana

Ovdje smo danas odali počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Predsjedniku HDZ-a i države u prijelomnim povijesnim trenucima velikosrpske agresije. Obilježavamo Dan državnosti - 25. obljetnicu dana kada je Hrvatski sabor prekinuo sve državno-pravne veze s ostalim republikama bivše Jugoslavije. Na tome je danas fokus - ovdje sam da zajedno sa stranačkim kolegama odam počast dr. Tuđmanu i hrvatskim braniteljima koji su dali život za Hrvatsku.

O postignutim ciljevima i jačanju gospodarstva

Hrvatska je ostvarila u ovih 25 godina sve strateške ciljeve - država je prošla dva bitna desetljeća. Prvo desetljeće bila je obrana od velikosrpske agresije, konsolidacije demokracije i izgradnja institucija. To su, dakle, bile 1990-e godine koje je obilježio prvi predsjednik dr. Tuđman. Drugo su desetljeće karakterizirala dva kapitalna bitna procesa - jačanje i priprema zemlje za integraciju u Sjevernoatlantski savez i potom u Europsku uniju. Taj transformativni proces - koji je trajao deset godina u smislu pregovora, od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i do onih o Sporazumu o pristupanju - obilježio je razdoblje koje je iza nas. Moramo se fokusirati na gospodarstvo, zrelost društva, toleranciju i dijalog. Usmjeriti se na pozicioniranje Hrvatske u okviru EU i suočiti se s globalnim izazovima.

O unutarstranačkim izborima

Što se tiče unutarstranačke kampanje, Predsjedništvo i Nacionalno vijeće donijeli su odluke - pozdravio sam činjenicu da ćemo predsjednika HDZ-a birati po načelu „jedan član - jedan glas“. Zadržavamo visoki demokratski standard - koji će čelnoj osobi stranke osigurati autoritet unutar stranke, ali i snažan politički legitimitet na izborima u rujnu. Pitanje skupljanja potpisa je tehničko - moji suradnici rade na tome.

O programu

HDZ je najveća državotvorna, okupljajuća i pomirbena stranka hrvatskog naroda. Snažno je želim profilirati u okviru desnog centra - okviru onoga što je naša identitetska karakteristika, kao dio obitelji Europske pučke stranke. Otvoreni smo i za razgovore i za koalicije sa strankama koje su podudarne s nama - i svjetonazorski i u pogledu konvergencije političkih programa. Te onoga najbitnijeg - gospodarski rast i razvoj te podizanje životnog standarda građana.