Središnji državni informacijski sustav svojevrsna je revolucija u pružanju usluga građanima. Digitalizacija javne uprave je alat koji mora služiti građanima. Zadnje tri godine naši su stručnjaci radili na projektu kako sustav približiti potrebama građana. U najkraćem mogućem roku građani moraju dobiti uslugu. Sustav e-građani doživjet će ozbiljnu transformaciju. Integrirat će usluge, a ne da, kao što je slučaj do sada, služi za printanje potvrda dostupnih putem tog sustava. Svi će se slučajevi rješavati s jednog mjesta, bez posjeta raznim uredima noseći potrebnu dokumentaciju! - sažetak je to poruka savjetnika predsjednika HDZ-a (i našeg kandidata u I. izbornoj jedinici) dr. sc. Davora Božinovića i pomoćnika ministrice uprave (i tajnika HDZ-ova Odbora za digitalno društvo) Bernarda Gršića s današnje konferencije za novinare u Središnjici na temu „Središnji državni informacijski sustav - usluge za građane.“

Izjave - kao i odgovor na pitanje novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Božinović: Središnji državni informacijski sustav - revolucija u pružanju usluga građanima!

Digitalizacija javne uprave je alat koji mora služiti građanima. Zadnje tri godine naši su stručnjaci radili na projektu kako sustav približiti potrebama građana. U najkraćem mogućem roku građani moraju dobiti uslugu.

Sveobuhvatno rješenje

Sustav e-građani je parcijalno rješenje. Mi nudimo sveobuhvatno rješenje - na kojem su tri godine radila 44 stručnjaka. Ovo je svojevrsna revolucija u pružanju usluga građanima. Za ovaj ćemo program aplicirati za novce iz EU fondova i dobiti 33 milijuna eura. Ovo će rješenje uštedjeti vrijeme građanima, gospodarstvo postaje konkurentno, približava nas najvišim europskim standardima. Pokazat ćemo da Hrvatska može i treba na ovom području biti izvoznica pameti. Imamo sve potencijale postati pametno društvo. Sustav će biti u funkciji u roku godine dana, u četiri godine ćemo uvezati sve važnije odvojene sustave evidencija.

EU fondovi, investicije, konkurentno gospodarstvo…

Očekujemo da će se novci iz EU fondova povući u roku godinu dana. Projekt je tehnološki spreman, zbog odvojenih evidencija u raznim tijelima državne uprave, bit će potrebno neko vrijeme za povezivanje. Najveći dio posla je moguće završiti do kraja mandata buduće Vlade. Imamo rješenje na zadovoljstvo svih građana. Hrvatska s takvim funkcioniranjem javne uprave postaje uistinu konkurentno gospodarstvo. Ovo će omogućiti strane investicije. Estonija je napravila pravo ekonomsko čudo upravo s novim tehnologijama.

Učinkovitija javna uprava

Naši brojni stručnjaci u Odboru za digitalizaciju radili su na ovome tri godine. Državna uprava mora ući u 21. stoljeće - moramo znati raspolagati svim modernim alatima. Prestajemo sa zastarjelom praksom, javna uprava mora biti učinkovita i biti na usluzi svima, kako građanima, tako i poslovnim subjektima.

Gršić: Integracija usluga - sve na jednom mjestu!

Sustav e-građani doživjet će ozbiljnu transformaciju. Integrirat će usluge, a ne da, kao što je slučaj do sada, služi za printanje potvrda dostupnih putem tog sustava. Svi će se slučajevi rješavati s jednog mjesta, bez posjeta raznim uredima noseći potrebnu dokumentaciju. Javna uprava je servis građanima i poslovnim subjektima, a ne obrnuto. Da bi postigli takav sustav, moramo provjeriti postojeće procese i zatim stvoriti preduvjete da ih učinimo efikasnijima koristeći informacijske tehnologije. Te se tehnologije već koriste, samo nisu međusobno povezane.

Poseban naglasak na sigurnosti

Stvaranjem središnjeg državnog informacijskog sustava u potpunosti će se prenositi informacije između registara i baza podataka svih tijela uprave te će se zahtjev građana predati na jednom mjestu. Poseban naglasak stavljen je na sigurnost - kako podataka, tako i samog sustava. Roditelji da bi prijavili dijete moraju fizički posjetiti matični ured, a nakon toga prijaviti prebivalište djeteta u MUP-u, potom u HZZO-o prijaviti dijete da ima zdravstvenu zaštitu. Tehnološkim rješenjem HDZ-ovih stručnjaka takvo što više neće biti potrebno - sve će se moći obaviti s jednog mjesta.