U dupkom punoj dvorani Europskog doma - u organizaciji Akademske zajednice „Ante Starčević“ Grada Zagreba - održana su izuzetno zanimljiva izlaganja uglednih stručnjaka i panel- rasprava, sve pod nazivom „Promet kao pokretač gospodarsko-socijalnog razvoja Republike Hrvatske“. Potpuno prometno integriranje i učinkovita prometna povezanost Hrvatske s europskim prostorima od presudne su važnosti za razvoj hrvatskog društva i gospodarstva.

Ugledni stručnjaci

Stručna izlaganja održali su predsjednik HDZ-ova Odbora za promet, pomorstvo i veze (i član nacionalnog Predsjedništva) Oleg Butković, dr. sc. Marko Šoštarić (Fakultet prometnih znanosti) i dr. sc. Tomislav Mlinarić (Fakultet prometnih znanosti). Oni su sudjelovali i u panel-raspravi koja je uslijedila nakon njihovih izlaganja. Pridružili su im se dr. sc. Mladen Nikšić (Fakultet prometnih znanosti) i predsjednik Povjerenstva za promet i prometnu infrastrukturu GO HDZ-a Grada Zagreba dr. sc. Marko Periša (Fakultet prometnih znanosti).

Panel raspravom moderirala je predsjednica AZAS-a Grada Zagreba dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać.

Najbolja rješenja za boljitak zajednice

Prisutnima se u pozdravnom govoru obratio predsjednik zagrebačkog (gradskog) HDZ-a (i član nacionalnog Predsjedništva) Andrija Mikulić. Naglasio je da će HDZ implementirati sva rješenja koja predloži struka - da bi se riješili gorući problemi u prometu u Gradu Zagrebu.

- Jedan od gorućih problema u Gradu Zagrebu je - pored zbrinjavanja otpada - i promet. Na izborima u Gradu Zagrebu - i na parlamentarnim - ponudit ćemo najbolja rješenja za probleme u prometu. O njima će se govoriti i danas. Sve ono što struka predloži, mi ćemo to integrirati u naša rješenja. 

Prenosimo glavne naglaske iz izlaganja:

BUTKOVIĆ: Protiv „plana B“ prodaje autocesta!

HDZ je - kao što je bio protiv monetizacije autocesta - protiv Vladina „plana B“ o prodaji tvrtki koje se bave održavanjem autocesta i naplatom cestarine. Jer - u njima nije provedeno restrukturiranje. „Planom B“ predviđa se, naime, manji prihod nego od monetizacije! Od 2021. naglo će pasti anuiteti kredita dignutih za gradnju autocesta te je otvoren model refinanciranja kredita. Stoga treba raditi na povećanju prometa i smanjenju troškova. Tek onda se mogu analizirati neki modeli - ako se vidi da se to ne može. Da bi se stvorile pretpostavke za održiv razvoj cestovnog prometa, nužno je hitno provesti restrukturiranje tvrtki u cilju njihova racionalnog i efikasnijeg poslovanja. Hrvatska treba ulagati u željezničku infrastrukturu, u luke u unutarnjim vodama putem EU fondova, dovršetak izgradnje autocesta i njihovo povezivanje s europskim prometnim pravcima, prometnu povezanost i prometno integriranje svih krajeva, posebice otoka.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-monetizacija-kukuriku-rasproda...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-nakon-propalih-projekata-hajda...

ŠOŠTARIĆ: Autoceste još uvijek nedovoljno iskorištene!

Autoceste su - osim ljeti - izuzetno malo prometno opterećene -  iako u svijetu Hrvatska ima najviše izgrađenih kilometara u odnosu na BDP. Da bi autocesta bila isplativa, njome mora prometovati u prosjeku 16.000 vozila u jednom danu. U Hrvatskoj svega nekoliko dionica ima takvu gustoću prometa. Jer, autoceste kod nas su koncipirane za dugačka putovanja. A takvih putovanja je jako malo. Treba razmisliti o manjoj cijeni njihova korištenja te povećanju broja priključaka.

MLINARIĆ: Zaustaviti negativne trendove u željezničkom prometu!

Važno je postići konsenzus - jer se radi o pitanju gospodarsko-socijalnog razvoja Hrvatske. U Hrvatskoj su, naime, izraženi negativni trendovi prijevoza putnika i robe u željezničkom prometu. Primjenom koncepcije Središnjeg dnevnog tehnološko-logističkog djelovanja u željezničkom sustavu možemo u ovakvim uvjetima doći do kvalitetnih rješenja. U željezničkom prometu potrebno je razviti funkcionalnu infrastrukturnu. A svi investicijski projekti moraju biti u funkciji korisnika i prometa.  

PANEL-RASPRAVA

U panel-raspravi su građani eminentnim znanstvenicima i stručnjacima postavili niz zanimljivih pitanja o problemima u prometu u Hrvatskoj.