Uoči održavanja drugog panela na međunarodnoj konferenciji o gospodarstvu „Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015-2020“ predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko za nacionalne TV dnevnike govorio je o HDZ-ovom gospodarskom programu, suradnji s prestižnim bavarskim IFO institutom, kao i prvim potezima nakon pobjede na parlamentarnim izborima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-gospodarska-konferencija-1-zau...

Intervjue predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a ključne poruke donosimo objedinjeno: 

O HDZ-ovom gospodarskom programu

Na konferenciji možete čuti pravce razvoja našeg programa, a provedbeni dio negdje mjesec dana prije izbora. Glavni pravci naših reformi su ovdje itekako jako i čvrsto izrečeni. U ovom trenutku ne znamo kad će biti izbori i dopustite da imamo svoju stranačku taktiku kada ćemo karte otkrivati do kraja.

O smjernicama programa

Apsolutno možete očekivati da ćemo ići u smjeru rasterećenja malih i srednjih poduzetnika, rasterećenja i samih građana, dakle pokušati povećati moć građana kao potrošača. Također, javnu službu i državu moramo pojeftiniti i učiniti efikasnijom, servisom građana i upravom koja podupire male i srednje poduzetnike i investitore. A to ćemo postići čitavim nizom poticajnih mjera. Sigurno da neće biti jednostavno ni brzo, ali vjerujemo da ćemo na pola mandata već osjećati poboljšanja.

O suradnji s vodećim IFO institutom

Naravno da HDZ ima gospodarski program, koji kompletiramo sa smjernicama koje će nam dati naši prijatelji iz IFO instituta. Provjeravamo ono što smo i sami napravili, koristimo iskustvo naših prijatelja iz Bavarske i Slovačke. Odlučili smo se za suradnju s IFO institutom, jer je to najjači bavarski, a i jedan od najjačih europskih instituta koji ima nevjerojatno iskustvo upravo u ovim poslovima gdje pomažu i podupiru svojim programom, odnosno kreacijom smjernica. Zašto ne reći da nam je Bavarska uzor koja trenutno ima pet posto nezaposlenih?   

O datumu izbora 

Nama bi već u svibnju, lipnju ili odmah nakon ljeta odgovarao datum održavanja izbora. Prema tome ima vremena za konsenzus, pitanje je odnosa druge strane - za sad ne pokazuju nekakvo razumijevanje za ovaj trud i napor koji ulažemo već godinu i pol dana u izradi jednog ozbiljnog programa. U Hrvatskoj se izradi gospodarskog programa još nije ovako pristupalo. Očekujemo uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima, a naša vlada će biti ekspertna.

O spremnosti na provođenje reformi

Treba prestati s iluzijama da se može živjeti na kredit, od onoga što nismo zaradili. Ne možemo više fingirati situaciju koja se do sada fingirala i kreirala da se kupi socijalni mir - situaciju da se država stalno zaduživala i da se nije ušlo u ono što je srž. Mi imamo odlučnost, volju i hrabrost to provesti!  

O racionalizaciji županija

Županije moramo učiniti efikasnijima, racionalnijima, moramo digitalizirati državnu upravu i imamo jedan povijesni razlog zašto ne idemo na regije nego ostavljamo županije, koje će biti puno jeftinije.

O prosvjedima branitelja

Za početak neka ministar i njegova dva pomoćnika daju ostavku - i to je otvaranje vrata za razgovor. Mislim da bi branitelji to jako dobro prihvatili. Neka Vlada postupa s braniteljima onako kako su zaslužili - s poštovanjem. A komentari da će prosvjed branitelja završiti nakon parlamentarnih izbora su lagani neinteligentni spinovi, kojima se vrijeđa i obezvrjeđuju same branitelje sugerirajući da HDZ stoji iza tih prosvjeda - što nije istina.