Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV. Komentirao je, između ostalog, najavu Vlade RH o vraćanju INA-e u hrvatsko vlasništvo, probuđeni optimizam i rast gospodarstva, pripreme za pobjedu naše stranke na lokalnim izborima sljedeće godine, odličnu suradnju s Mostom…

Intervju s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodio novinar Mislav Bago - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O VRAĆANJU INA-e u HRVATSKO VLASNIŠTVO

Situacija je s INA-om - kao nacionalnom strateškom naftnom kompanijom - već niz godina problematična. Postoji jedan arbitražni postupak, drugi je upravo završio, brojni sudski procesi, njeno poslovanje te odnosi s mađarskim MOL-om koji su očito bili poprilično komplicirani svih ovih godina. Vlada je preuzela odgovornost za Hrvatsku 19. listopada - od samog početka uputili smo jasan signal da  želimo vidjeti detaljnu analizu situacije u INA-i. Nije to bio „Plan B“, govorimo o jednom odgovornom ponašanju Vlade RH prema jednoj od naših ključnih kompanija koja ima više od 10.000 zaposlenika, dvije rafinerije, veliku maloprodajnu mrežu… Želimo da INA bude kompanija koja ima zalihe nafte i plina - postane akter malo širi od hrvatskih okvira. Važno je reći da smo bili prva Vlada koja je nekoliko tjedana nakon preuzimanja dužnosti sjela za stol s Upravom INA-e, tako se nešto, naime, nije dogodilo niz godina. Temeljito i sa stručnjacima proučavamo cjelokupno stanje u kompaniji. Smatramo da je u okolnostima, kako su se akumulirale do sada, ovo najbolji potez, između ostalog i zbog energetske sigurnosti i opskrbe RH.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vracamo-ina-u-u-vlasnistvo-republike-hrvatske

O MODELU OTKUPA DIONICA INA-e

Napravit ćemo temeljitu i stručnu procjenu vrijednosti INA-e kao cijele kompanije, a onda u tom kontekstu vrijednost MOL-ovih dionica. Imam određene interne procjene, ne želim niti spekulirati niti reći nešto više od onoga što odgovorna Vlada i odgovorna politika u ovom trenutku treba reći. Smatramo da je model o kojem razmišljamo - a to je inicijalna ponuda dionica HEP-a, i to vrlo precizno limitiranog broja dionica - najbolji. Na taj bismo način prikupili sredstva: od potencijalnih ulagača, malih dioničara, mirovinskih fondova, investitora… Siguran sam da bismo našli dovoljno sredstava za kupnju MOL-ovih dionica u INA-i te tako - bez povećanja javnog duga! - u svom portfelju imali dvije ključne energetske kompanije u Hrvatskoj.

O POLITIČKOM KONSENZUSU

Donijet ćemo zakonski okvir koji će nam to omogućiti. U to ćemo krenuti uz široki politički konsenzus - ne samo aktera u aktualnoj vlasti, nego i drugih političkih stranaka. Po reakcijama ste vidjeli da većina odgovornih političkih aktera podržava ovaj pristup. Na taj ćemo način pokrenuti i tržište kapitala u Hrvatskoj. Konzultirat ćemo najstručnije međunarodne kompanije koje se bave time. Polučit ćemo dobar rezultat - u interesu RH! Želimo jasan plan oko kojeg ćemo okupiti široku potporu svih političkih aktera.

O SURADNJI S MOSTOM

Suradnja je odlična. Na izborima 11. rujna HDZ je pobijedio i mi smo izabrali partnera u ovoj vlasti. Odabir je bio Most. Taj izbor je bio vrlo argumentiran - podržalo ga je Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće HDZ-a na konsenzualan način i s dva cilja. Jedan je svjetonazorski jer pripadamo istoj obitelji desnog centra. Drugi je da su naši mandati i oni naših partnera iz Mosta, izvorni mandati biračkog tijela koje upravo želi ovakvu politiku. Vodite računa da ova parlamentarna većina ima potporu svih zastupnika nacionalnih manjina. Odlično surađujem sa svim ministrima iz Mosta.

O POBJEDI NA LOKALNIM IZBORIMA

S Mostom smo se odmah nakon izbora dogovorili da partnerstvo koje radimo jest ono na nacionalnoj razini. Moja je ključna poruka javnosti bila: želim da HDZ kao glavna stranka u zemlji projicira političku stabilnost, smiri tenzije i podjele te osigura gospodarski rast. Sve smo to ostvarili u ova nešto više od dva mjeseca rada Vlade. Tada smo se s Mostom dogovorili: lokalni izbori su drugačija politička utakmica i na njih svatko ide u svom aranžmanu. Želim da HDZ ide samostalno gdje god može - to je moj cilj kao predsjednika HDZ-a. Pobijedit ćemo na lokalnim izborima - ostvarit ćemo odlične rezultate. Funkcioniramo na načelu konzultacija i supsidijarnosti - u sljedećih mjesec dana imat ćemo okvirno kandidate. Na vrijeme ćemo odraditi kampanju - bit će pobjednička!

O RASTU GOSPODARSTVA & POLITIČKOJ STABILNOSTI

Ovo je bila turbulentna politička godina, bez presedana za Hrvatsku. Ono što je meni bitno jest da smo u posljednjih šest mjeseci poslali poruku da - nakon jedne političke nestabilnosti i neizvjesnosti - imamo politički stabilnu zemlju. Tržišta dobro reagiraju, kao i međunarodne financijske institucije. Pogledajte samo koliko smo stvari u smislu društvene odgovornosti i osjetljivosti pokazali u protekla dva mjeseca. Nakon pet godina isplaćene su božićnice bez rebalansa proračuna, postignut je dogovor o povećanju plaća dva plus dva plus dva posto sa sindikatima državnih službi, jednostranom odluke Vlade jučer su podignute plaće za dva posto u javnoj službi, usvojena je porezna reforma od koje će imati koristi svi građani, poduzetnici, obrtnici…