Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković je - nakon konzultacija u Uredu predsjednice RH na Pantovčaku - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O KONZULTACIJAMA

Izvijestili smo predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović o tijeku pregovora s našim partnerima iz Mosta, kao i s predstavnicima nacionalnih manjina. Dosadašnji razgovori daju HDZ-u kao relativnom, ali ipak uvjerljivom pobjedniku na izborima uvjerenje da ćemo - nakon još nekoliko dana pregovora -  imati više od 76 potpisa saborskih zastupnika potrebnih za dobivanje povjerenja za sastav Vlade. Vrlo sustavno i metodološki nastavljamo razgovore s ciljem dogovora s Mostom o specifičnim točkama koje su oni artikulirali prije izbora, te programskim temeljima rada Vlade i njenom ustrojstvu i sastavu.

O BUDUĆOJ VLADI

Što se tiče sastava Vlade, intencija je da ona bude sastavljena od ministara iz HDZ-a i Mosta. Kada je riječ o stavu predstavnika nacionalnih manjina - konkretno iz SDSS-a - čuli smo takvo stajalište u razgovorima, ali o tome još nije postignut nikakav konkretan dogovor. Razgovarat ćemo - nema nikakvog zajedničkog stava u ovom trenutku. Želimo da u hrvatskoj političkoj kulturi predstavnici nacionalnih manjina budu u poziciji podržavati Vladu - da se stvara ozračje dijaloga i tolerancije, te da se pitanja zaštite prava nacionalnih manjina uvrste u program Vlade. Kroz razgovore imamo vrlo jasnu potporu i dobar odjek takvog stava kod svih osam predstavnika nacionalnih manjina.

O RAZGOVORIMA S MOSTOM

Pregovori s Mostom idu dobro, sukladno onome što su HDZ i Most ostvarili na izborima. To je, dakle, okvir na kojem razgovaramo o participaciji u Vladi. Iznijeli smo određene prijedloge i nastavljamo razgovore kako bismo postigli konačni dogovor o strateškom partnerstvu stabilne Vlade. To je ono što Hrvatska nakon iskustva u proteklih desetak mjeseci očekuje.

O POTPISIMA I STAVU HSS-a

Radimo sukladno Ustavu RH - želimo da Predsjednica RH, koja ima važne ustavne ovlasti, ima sasvim jasna jamstva koja se najbolje daju potpisima izabranih zastupnika. Te da broj potpisa bude veći od 76 - da ne ostavljamo ikakve dileme i spekulacije. Osobno sam danas razgovarao s g. Krešom Beljakom i zamolio ga da precizno od njega čujem jasno stajalište HSS-a. Njihov stav je da su spremni dati pet potpisa HDZ-u i budućem mandataru za sastav Vlade, ali da ti potpisi ne budu oni koji su presudni za dobivanje potrebnog broja 76. Obavit ćemo razgovore  sa svim onim strankama koje su prešle izborni prag, a koje izražavaju ambiciju razgovarati s nama.