Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - uoči svečanog obilježavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a u Koprivničko-križevačkoj županiji - u Đurđevcu odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara.

Komentirao je, međi inim, Milanovićevu „regionalizaciju“, sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost koje napokon mora početi raspravljati o bitnim temama za državu, o najboljim ljudima koji će činiti buduću HDZ-ovu vladu, uhićenje Milana Bandića, najboljem kandidatu najjače hrvatske stranke na izborima za zagrebačkog gradonačelnika...

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O MILANOVIĆEVOJ „REGIONALIZACIJI“

Županije nećemo ukidati - imamo jaki povijesni razlog za to. Nismo za regionalizaciju - ona može odvesti u neke neželjene pravce. No, svakako da ćemo županije racionalizirati, digitalizirati, smanjiti broj zaposlenih i učiniti ih efikasnijim. Da budu - u pravom smislu riječi - servis građana. Razgovarat ćemo o broju općina - racionalizacija je potrebna. 

O BUDUĆOJ VLADI

Pitate me „je li HSS tražio 15 posto mjesta u Vladi“? Mi ne razgovaramo na taj način! Legitimno je da koalicijski partneri imaju neka očekivanja. No u startu smo se dogovorili - neće biti podjele „ratnog plijena“, kao što su činili ovi kad su došli na vlast. Ponavljam - Vlada će biti ekspertna. Javna poduzeća moraju preuzeti najkvalitetniji menadžeri. A ne politički i stranački podobnici! Hrvatska nema više vremena za političke igre - zaslužuje najbolje ljude. Taj ćemo princip postaviti zajedno sa svojim koalicijskim partnerima. Nismo, također, razgovarali niti o „listama za Sabor“ - prerano je za to. Još uvijek ne znamo datum izbora. Moramo unutar naše stranke vidjeti koji su to ljudi. Koalicijski partneri će pak vidjeti unutar svoje stranke. Dogovorit ćemo se. Logično je i legitimno da koalicijski partneri imaju svoja očekivanja. 

O SJEDNICI VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST

Ne očekujem ništa posebno od sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost. Članovi VNS-a bi se napokon morali malo pokrenuti i razgovarati o pravim temama. Takvih tema, naime, ima previše. Očekujem da se dogovore oko nadzora nad radom određenih struktura za koje postoje indikacije da ne rade onako kako bi trebali. Ima, dakle, mnogo posla za VNS. Nisu dugo imali sjednicu - zadnji put su se sastali da bi pričali o nekim trivijalnim temama kojima su htjeli postići nekakve političke efekte. Ali, nisu uspjeli. VNS treba staviti u funkciju!

O BANDIĆEVU UHIĆENJU

Teško je komentirati, ali karakterističan je datum kad ga se „diže“ i vraća u Remetinec. Dakle, dan nakon što je donešena odluka da može obnašati dužnost gradonačelnika i kad je podnio zahtjev za registriranje svoje stranke. Ne bih htio ništa prejudicirati, ali se opet ponavlja -„slučajnost“.

O ŠVALJEK KAO „HDZ-ovoj KANDIDATKINJI“

HDZ je najveća i najjača hrvatska politička stranka i imat će svog kandidata. 

O ČETVRT STOLJEĆA STRANKE U ŽUPANIJI

Vrijedna i značajna obljetnica - četvrt stoljeća - kako HDZ i na ovom području naše domovine funkcionira. I čini najbolje za našu zemlju. Zadovoljan sam što sam ovdje i čestitam ljudima koji su ovdje utemeljili stranku prije 25 godina. To je bio neizvjestan put - to su bili hrabri ljudi. Nije se tada znalo što će biti s Hrvatskom i kako će reagirati neprijateljska vojska. Ovo je, uistinu, značajan datum.

Više fotografija pogledajte na Facebooku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.763238100441897.1073741981.406...