Tako reći nema sastanka ili sjednice, nema intervjua ili govora, a da se Tomislav Karamarko nije zauzimao, ustrajno i konzekventno, za naše sunarodnjake u BiH. Ravnopravnost Hrvata preduvjet je europskog puta BiH! - prvi je, i zasad jedini, istaknuo predsjednik HDZ-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarko-u-medugorju-o-polozaju-hrv...

Karamarko je tako, nipošto slučajno, 23. kolovoza - na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - bio posjetio upravo BiH. Na Bilima, između Širokog Brijega i Mostara, podsjetio je neke da je BiH i naša domovina - koje se nećemo odreći, jednako kao ni prava hrvatskog naroda u njoj. 

- Kada dođemo na vlast, sigurno ćemo se dodatno angažirati, daleko snažnije i upornije od Milanovića i Josipovića, kako bi BH-Hrvati napokon postali ravnopravni. Stvarno, a ne samo deklarativno. Jer, dokle god posljednji Hrvat u BiH ne bude mirno spavao, nitko u Zagrebu neće moći mirno spavati! - izjavio je tom prilikom predsjednik Karamarko.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-poreznoj-reformi-sve-dok-hdz...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/josipoviceva-i-milanoviceva-vlast-ne...

Od tog spomendana nije prošao ni tjedan, a predsjednik Karamarko 28. kolovoza ponovno je pohodio susjednu nam državu - kako bi u Mostaru sudjelovao na svečanoj sjednici u povodu 24. obljetnice osnutka HDZ-a BiH, naše sestrinske stranke s kojom čak imamo i zajednički stožer. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-hdz-bih-zajednicki-stozer-za-nad...

U pozdravnom govoru, predsjednik HDZ-a apelirao je na jedinstvo svih političkih predstavnika Hrvata u BiH, pohvalivši činjenicu što će sve stranke s hrvatskim nacionalnim predznakom (osim HDZ-a 1990. Martina Raguža - op. ur.) na skorašnjim općim i predsjedničkim izborima nastupiti zajedno, pod okriljem Hrvatskoga narodnog sabora BiH:

- Iskazali ste nesebičnost i mudrost, još jednom potvrdili da vam je  briga za hrvatski narod ispred sitnih politikantskih interesa. Naš narod je najmalobrojniji u BiH, ne smijemo dozvoliti da bespotrebnim podjelama dodatno slabimo.

Uoči početka svečane sjednice u Domu HDZ-a BiH, Karamarko je zajedno sa svojim domaćinom, predsjednikom sestrinske stranke Draganom Čovićem, odgovarao na pitanja novinara. Među inim, ponovio je da će HDZ, kada preuzme odgovornost za vođenje Hrvatske, pružiti maksimalnu, svekoliku pomoć našim sunarodnjacima u BiH:

- Uvjet svih uvjeta jest da Hrvati u BiH napokon implementiraju punu konstitutivnost i budu ravnopravni s druga dva naroda. Ne želimo da BiH bude maćeha hrvatskom narodu - ona je naša domovina. To će sigurno biti jedan od glavnih uvjeta europskog puta BiH. No mi smo na dispoziciji našim BH-prijateljima svih nacionalnosti, svima kojima je interes da se BiH čim prije integrira u Europsku uniju.

Nakon obilježavanja 24. obljetnice osnutka HDZ-a BiH, predsjednik Karamarko je u Mostaru, samo u Hrvatskom domu „Herceg Stjepan Kosača“, održao još jedan zapaženi govor - na svečanoj akademiji u povodu 21. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

- U Hrvatskoj nećemo mirno spavati sve dok nije riješen problem naše subraće u BiH. Vi ste naša ustavna, domoljubna i emotivna obveza. Mi smo jedno tijelo i jedan narod. To je politika obnovljenog HDZ-a! Hrvati u BiH dvostruko su ugroženi - procesima i srpskog separatizma i bošnjačke majorizacije. No BiH je domovina hrvatskog naroda i ovdje nas nitko neće moći smatrati manjinom! 

Prije svečanih obilježavanja dviju obljetnica, predsjednik HDZ-a je u pratnji glavnog tajnika Milijana Brkića sudjelovao na 42. sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH. 

http://www.hdzbih.org/vijesti/6553-odrana-42-sjednica-predsjednitva-hdz-...

Prije podne, izaslanstvo HDZ-a bilo je posjetilo franjevačke samostane u Mostaru i Širokom Brijegu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kod-hercegovackih-franjevaca-moramo-...