U Postirama - na velebnom skupu - svečano je obilježena 25. obljetnica osnutka HDZ-a na otoku Braču. Motivirajući govor - često prekidan snažnim pljeskom - održao je predsjednik Tomislav Karamarko. Uoči skupa, Karamarko je posjetio Supetar, družio se s građanima te odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-supetra-tu-smo-za-sve-koji-zele-r...

Na Tuđmanovu putu

I kao prije 25 godina - kad su utemeljitelji hrabro krenuli putem hrvatske neovisnosti predvođeni dr. Franjom Tuđmanom - i danas jednak domoljubni zanos i zajedništvo. Ugnjetavan pod komunističkim režimom - i u državi koju nikad nije želio - hrvatski je narod raseljavan po cijelom svijetu. A upravo je otok Brač poznat po svojim iseljenicima! S državnim osamostaljenjem, stvoren je okvir za narodni opstanak. 

HDZ svojim djelom s pravom stječe naziv najveće i najjače hrvatske stranke. Stvorio je hrvatsku državu i organizirao njenu obranu. A neki su nas tada nazivali - „strankom opasnih namjera“. Kad se sjetimo kako je dr. Tuđman bio prihvaćen u narodu, vidimo da sve ono što je hrvatski narod stoljećima želio - počelo se događati artikulacijom političke doktrine dr. Tuđmana koja je bila program HDZ-a! - samo su neke od snažnih Karamarkovih poruka iz govore.

Početak govora predsjednika HDZ-a možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Iseljavali iz neželjene države

U komunizmu smo živjeli pod policijskom represijom - bila je to država koju nismo željeli. A koja ni nas nije željela niti voljela. Kao narod smo bili drugorazredna pojava. Prije 25 godina krenuti stazama koje je zacrtao dr. Franjo Tuđman - najveći Hrvat 20. stoljeća - uistinu je bio hrabar čin. Zato posebno pozdravljam utemeljitelje stranke - s dr. Tuđmanom ste stvarali povijest. Do tada smo se iseljavali - upravo otok Brač je poznat po iseljenicima. Gdje sve Bračana nema u svijetu! Nema države u svijetu gdje ne postoji hrvatska zajednica! A da bi jedan narod mogao opstati, potrebna je država. 

Najveća i najjača stranka

HDZ svojim djelom s pravom stječe naziv najveće i najjače hrvatske stranke. Stvorio je hrvatsku državu i organizirao njenu obranu. A neki su nas tada nazivali - „strankom opasnih namjera“. Ali, stvorena je takva demokracija i višestranačje da su i oni uživali u mogućnosti da svatko izražava svoju političku misao kroz parlamentarni rad. A kad se izglasavala neovisnost - napustili su Sabor. To je bila direktna poruka - mi ne želimo tu vašu neovisnost. 

Lijepe nam uvijek iste etikete

Kad se sjetimo kako je dr. Tuđman bio prihvaćen u narodu, vidimo da sve ono što je hrvatski narod stoljećima želio - počelo se događati artikulacijom političke doktrine dr. Tuđmana koja je bila program HDZ-a. A neki se danas prema HDZ-u odnose kao „stranci opasnih namjera“ i „zločinačkoj organizaciji“. Što sve ne pričaju!? Uvijek isto, uvijek isti refren! HDZ im smeta samo iz jednog razloga - jer je stvorio državu. Zato 25 godina živimo u jednoj ideološkoj magli. Pobjednici nisu ispisali povijest - ispisali su je oni koji su izgubili.